Pokud by Babišova vláda padla, nového premiéra opět navrhne prezident, vysvětluje ústavní právník

Pokud by nejnovější vývoj kauzy Čapí hnízdo vedl k pádu vlády Andreje Babiše (ANO), navrhoval by nového premiéra opět prezident republiky. V pořadu Devadesátka ČT24 to řekl ústavní právník z katedry ústavního práva PF UK Marek Antoš. Dodal, že by šlo znovu o prezidentův první pokus. A to přesto, že tak již v současném funkčním období učinil dvakrát při předchozích Babišových vládách (třetí pokus by tehdy připadl už na předsedu sněmovny a při neúspěchu by došlo k jejímu rozpuštění).

Ústavní právník také připomněl, že Ústava ČR chrání existující vládu tím, že pro její odvolání je za všech okolností potřeba nejméně 101 hlasů. Tedy absolutní většina všech poslanců (sněmovna má celkem 200 poslanců), bez ohledu na to, kolik jich je v sále při hlasování přítomno.

Je to odlišná situace oproti hlasování o důvěře vládě. K tomu, aby mohla být vláda zformována, totiž stačí prostá většina přítomných poslanců. „Čili je možné vládu podpořit tím, že někdo ze sálu odejde a tím sníží potřebnou většinu,“ dodal Antoš.

Babiš v úterý odmítl, že by kdokoli unesl jeho syna Andreje Babiše mladšího. Kauzu premiér považuje podle svých slov za součást scénáře, který ho má zničit a dostat z politiky. Natáčení svého syna (do reportáže novinářů Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka ze serveru Seznam Zprávy, která nejnovější vývoj spustila) označil za hyenismus.

Šest opozičních stran v úterý podalo návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě, nemají ale zatím dost hlasů, aby uspěly. Babiše vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce, což ale premiér odmítl. Vysvětlení a rezignaci premiéra chtějí i opoziční strany v Senátu.

V případě, že by se opozici podařilo vyslovit současné vládě nedůvěru, musí kabinet podat demisi, kterou prezident přijme.

Devadesátka ČT24: Nové skutečnosti v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Ústava sice nestanoví žádnou lhůtu ani vládě, ani prezidentovi, ale vychází se z toho, že by měli jednat bez zbytečného odkladu, uvedl ústavní právník. Vláda by se tak podle něho měla sejít relativně rychle a odhlasovat svou demisi. Tu předá prezidentovi, jehož úkol je najít a jmenovat nového premiéra a na jeho návrh pak zbytek vlády. Ta by potom předstoupila před Poslaneckou sněmovnu a požádala o důvěru. 

Případná úřednická vláda je z hlediska práva vládou jako každá jiná, podotkl Antoš. Pokud by se jí podařilo získat ve sněmovně důvěru, může dovládnout až do konce současného volebního období (tedy do roku  2021). 

K současné situaci Antoš také uvedl, že určitě není standardní, když je v čele vlády osoba, „která čelí trestnímu stíhání, protože je obviněna z trestného činu“. Ale tato situace nevznikla ani dnes, ani včera, ale zhruba před rokem, dodal. 

Naopak skutečnost, kdy se opozice pokouší vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, je podle Antoše zcela standardní. Tuto možnost má podle něj k dispozici a dělala to i v minulosti.

Politolog Metropolitní univerzity Jan Bureš v pořadu Devadesátka uvedl, že podle něj v současné chvíli tato kauza nemá potenciál svrhnout druhou vládu Andreje Babiše. Opozice, která se dohodla na vyslovení nedůvěry, totiž nemá dostatek poslanců (chybí jí devět hlasů).

Podle Bureše je zároveň nepravděpodobné, že opozice získá několik potřebných hlasů u ČSSD či hnutí ANO. „Když nebude nedůvěra vyslovena, tak to naopak jen posílí pozici Andreje Babiše,“ řekl politolog Bureš.

Advokát Miroslav Krutina se v pořadu vyjádřil k úvahám o zdravotním stavu Babišova syna („je psychicky nemocný,“ řekl Babiš) a dcery („trpí bipolární poruchou,“ uvedl premiér), kteří jsou také obviněni v kauze Čapí hnízdo. Pokud by soudní znalec, případně znalecký ústav jako vyšší instance, došel k názoru, že již v době spáchání činu byli ve stavu nepříčetnostni, neboli trestní neodpovědnosti, pak by došlo k zastavení trestního stíhání státním zástupcem v přípravném řízení, řekl advokát.

Pokud by se prokázalo, že duševní porucha vznikla a trvá pouze v době přípravného řízení, takže tuto osobu není možné postavit před soud, pak by došlo k přerušení trestního stíhání do doby, než opadne ta překážka, uvedl Krutina. „Ale v tuhle chvíli je to o tom, že pokud se nevyvrátí jakékoliv pochybnosti o jejich způsobilosti, pak trestní řízení běží dál,“ dodal.