Náhradních rodin přibývá. Potenciální pěstouny však odrazuje byrokracie

Události: Byrokracie kolem adopce dětí (zdroj: ČT24)

Adopci nebo pěstounskou péči zvažuje po vychování vlastního dítěte téměř třetina Čechů. Ukázal to průzkum agentury Median. Podle něj ale také většinu lidí odrazuje nepřehledný proces, který předchází svěření dítěte do péče. Trvat může i roky.

Andrea Trmalová si vždy přála velkou rodinu. Po dvou dětech ale přišly zdravotní problémy. Rozhodla se proto, že do rodiny přijme dítě z kojeneckého ústavu. Na dívenku čekala skoro dva roky. To je v Praze obvyklá doba, v jiných krajích se ale může lišit.

„Od jednoho roku do tří i pěti let,“ informovala předsedkyně Asociace Dítě a rodina Věduna Bubleová, jak dlouho celý proces může trvat. „Přípravy se dělají v každém kraji jinak. Koncepce je v podstatě velmi nesystematická,“ dodala.

„Zamýšlíme se, jak proces na jednotlivých krajských úřadech standardizovat. To možná i povede ke zkrácení dob přípravy,“ sdělil ředitel odboru sociálních služeb ministerstva práce David Pospíšil.

Zdlouhavý proces zájemcům vadí

Zdlouhavá procedura je právě tím, co podle průzkumu agentury Median případné zájemce od náhradního rodičovství odrazuje nejčastěji. Víc než polovina respondentů si stěžovala také na nedostatek informací. Zorientovat se v procesu pomáhá žadatelům například Středisko náhradní rodinné péče.

Adopce
Zdroj: ČT24

Náhradních rodin v republice postupně přibývá. Za posledních pět let se jejich počet zvýšil na více než jedenáct tisíc. Dětí v ústavní péči naopak ubylo. Vloni jich bylo už skoro o dva tisíce méně než v roce 2011.

Adopce
Zdroj: ČT24
Adopce
Zdroj: ČT24