Policie našla v domě téměř 80 zanedbaných psů. Majitelům hrozí dva roky vězení

Události: Policie našla v domě téměř 80 zanedbaných psů (zdroj: ČT24)

Téměř osmdesát zanedbaných psů odebrali veterináři majitelce v Mladějově na Moravě na Svitavsku. Zvířata několik let žila bez venčení pouze uvnitř domu. Po policejní prohlídce objektu je rozdělili do několika útulků v okolí. Majitelku a jejího dospělého syna nyní policie vyšetřuje pro možné zanedbání péče o zvíře z nedbalosti a týrání zvířat. Hrozí jim až dva roky vězení.

Více než polovina smečky skončila v útulku ve Vendolí u Svitav. „Nejsou v žádném případě podvyživení, nicméně zanedbaní jsou poměrně hodně, mají totálně zničené zuby, přerostlé drápy, některé fenky jsou březí, některé mají zánět,“ říká provozovatel útulku Vendolí Josef Zelený.

Zatímco psi čekají v karanténě, pokračuje policejní vyšetřování. Majitelkou zvířat byla osmašedesátiletá žena, která společně se svým čtyřiatřicetiletým synem chovala psy ve svém domě v Mladějově na Moravě.

„Dříve jsem bydlel naproti. Vadilo mi to při spánku i přes den, celou dobu to řvalo,“ popisuje obyvatel Mladějova Jiří Handl.

Policisté budovu, kde byli psi, zkontrolovali společně s pracovníky krajské veterinární správy, podnětem jim byly právě stížnosti sousedů. Majitelka domu předtím zaměstnance státní veterinární správy opakovaně odmítla pustit dovnitř, vždy jen ukázala několik psů venku.

Psy čeká očkování a léčba, pak mohou být svěřeni novým majitelům

Při domovní prohlídce bylo nalezeno celkem 79 psů, kříženců malého a středního vzrůstu. Byli chováni v nevyhovujících podmínkách uvnitř domu, který obývala i žena se synem. Majitelé se zvířat na místě vzdali. 

„Ženě se synem v současné době v případě prokázání viny hrozí za přečiny zanedbání péče o zvíře a týrání zvířat trestní sazba až dva roky,“ uvedl mluvčí svitavské policie Ondřej Zeman.

Odebrané psy teď v útulcích čeká očkování, případně léčba. Jakmile to úřady dovolí, budou moci být svěřeni novým majitelům.

Nejedná se o první takový případ. Například letos v červnu dostali manželé Jiřina a Jaroslav Švecovi z Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku za týrání psů nepravomocně podmíněné tresty. Psy nesmí chovat deset let.

Při lednové domovní prohlídce našli veterináři v jejich domě přes 200 psů malých plemen, část v boxech a klecích. Psi byli podvyživení, znečištění a měli různá onemocnění.