Ranní světlo léčí. Všichni odborníci doporučují zrušit letní čas, říká fyzioložka Illnerová

Události, komentáře: Helena Illnerová doporučuje zrušit letní čas (zdroj: ČT24)

Lidský organismus potřebuje ranní světlo, aby si udržel zdravý rytmus. Například italští pacienti s depresí se léčili lépe, když měli okna na východ než na západ. Proto je třeba zrušit letní čas, abychom na jaře nevstávali do tmy. V Událostech, komentářích to řekla fyzioložka a biochemička a bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová.

Čím dál víc Evropanů volá po tom, aby se přestal střídat letní a zimní čas. Některé k tomu vedou potíže spojené s jarním a zimním přenastavením vlastního rytmu „Dovedu si představit, že některým lidem vadí, že třeba jim trvá delší dobu, než se přizpůsobí a po tu dobu třeba méně spí a jsou unavenější,“ vysvětluje fyzioložka a biochemička Helena Illnerová z Fyziologického ústavu AV ČR.

To se však podle ní ještě dá zvládnout. Mnohem větším problémem je nedostatek ranního světla. Lidé se totiž mají tendenci zpožďovat a právě svítání je nejdůležitějším pevným bodem životního rytmu. Proto považuje za vhodné, aby se střídání času zrušilo. Zachovat by se podle ní měl jednoznačně zimní, tedy standardní čas.

Střídání času: v modrých zemích se používá, ve žlutých bylo zrušeno a v červených se nepoužívalo nikdy
Zdroj: ČT24

Opačný přístup by mohl způsobit velké problémy. „Uvědomme si, že v zimním období je u nás úsvit v osm hodin ráno. A najednou by byl až v devět hodin ráno, kdybychom to měli podle letního času,“ říká Illnerová a dodává, že by zřejmě přibylo lidí s psychickými problémy.

„Světlo urychluje účinek antidepresiv. Ukázalo se to v Itálii na nějaké klinice, kde byla chodba, z níž polovina pokojů vedla na západ, polovina pokojů vedla na východ. A když stanovovali, jak rychle se dostávají z deprese ti, co měli okna na východ, tak se dostávali rychleji z té deprese než ti, co měli okna na západ, protože měli ranní světlo k antidepresivům,“ popisuje měřitelné účinky včasného svítání.

Návrhy na změnu střídání času
Zdroj: ČT24

Světelný rytmus podle ní ovládá i lidskou náladu nebo imunitní systém. Proto si myslí, že nastavení času by mělo být odborné a nikoli politické rozhodnutí. „Vyjádřila se Evropská společnost pro studium biologických rytmů, vyjádřila se Světová společnost pro studium biologických rytmů a vyjádřila se Evropská společnost pro spánek. To jsou, myslím, tři nejdůležitější společnosti, které se k tomu mohly vyjádřit a jejich vyjádření bylo jednoznačné. Zůstat u standardního času, ne letní čas,“ doporučuje Illnerová.