100 let republiky doprovodí v Praze koncerty i průvod. Chceme, aby byl vrchol důstojný, říká koordinátor

Národní koordinátor oslav v Praze: Kdy jindy než za sto let se trochu zastavit (zdroj: ČT24)

Příští víkend 27. a 28. října vyvrcholí oslavy sto let od vzniku Československa. Uskuteční se v Praze, ale i v dalších městech. V hlavním městě jsou v plánu koncerty, výstavy, vojenská přehlídka, průvod nebo ohňostroj. Hlavní koordinátor oslav v Praze Robin Čumpelík řekl v pořadu 90' ČT24, že by byli rádi, aby byl vrchol důstojný a jednotný a lidí v ulicích Prahy bylo co nejvíce.

„Praha se promění na velké festivalové místo. Bude několik zón – Dejvice, Letenská pláň, Staroměstské náměstí, náměstí Republiky a Václavské náměstí. To jsou hlavní oblasti, kde bude po oba dva dny probíhat slavnostní program,“ podotkl Čumpelík.

Program je podle něj určen pro všechny věkové generace. Jsou to koncerty, výstavy, videomapping, a to jak na budově Národního divadla, tak na historické budově Národního muzea, která se o víkendu zároveň poprvé částečně otevře po rozsáhlé rekonstrukci.

„Chystají se slavnostní happeningy, zmínil bych jeden, 27. října bude slavnostní průvod pro republiku. V čele půjdou čestná stráž Sokolů, legionáři a spolupracujeme taky s Klubem českých turistů. Občany bych vyzval k účasti v průvodu,“ uvedl Čumpelík s tím, že zajímavostí je historický ráz čela průvodu, kde bude i první československý prezident Tomáš G. Masaryk.

Lidé se v neděli dočkají také ohňostroje pod Letnou, který začne symbolicky v 19 hodin a 18 minut.

„Rád bych vyzval Pražany, aby zvážili, jestli jet na chatu, a spíš zkusili zůstat v Praze, protože kulturní a slavností program je bohatý,“ poznamenal národní koordinátor.

Zároveň se musí připravit na dopravní komplikace. „Doporučil bych využívat v těch slavnostních dnech hromadnou dopravu. Pražany bych poprosil o veškerou trpělivost. Rozměr akce bych přirovnal například k pražskému maratonu, kdy uzavírky při pražském maratonu jsou mnohem větší, než nás teď čekají“ přiblížil.

Oslavy v hlavním městě ale chtějí nalákat i lidi ze zbytku republiky. „Ve spolupráci s Českými drahami se podařilo připravit zvýhodněné jízdenky,“ poznamenal Čumpelík.

Hrubý odhad toho, kolik by mohlo být v ulicích lidí, je podle koordinátora přes 200 tisíc. „Kdy jindy než za sto let se trochu zastavit, vynechat nějaké hašteření, strávit víkend společně, radovat se a poděkovat předkům za to, v jaké zemi žijeme,“ míní.

Jaké akce chystají krajská města?

Nejen Praha ale bude příští víkend slavit různými akcemi sté výročí republiky. V Brně budou například v rámci akce Brno 1918 probíhat komentované prohlídky města, výstava na hradu Špilberk zase připomene konec první světové války a vznik nových států v Evropě. V Denisových sadech pak bude pro návštěvníky připravený koncert dechového orchestru nebo přehlídky historické módy.

V Ostravě bude o víkendu pokračovat čtyřdenní hudební maraton Leoše Janáčka, v centru města a na Slezskoostravském hradě se chystá pro veřejnost prvorepublikový program, kde budou k vidění mimo jiné historické automobily a hasičská technika.

V Plzni bude pro návštěvníky většina turistických cílů zcela zdarma nebo za symbolických 28 korun. Na radnici pak bude vystaven originál rukopisu písně Kde domov můj Josefa Kajetána Tyla, který je jindy uložený v městském archivu.

Pardubice chystají na 28. října vzpomínkovou akci Zažijte to znovu, jejíž součástí bude pietní akt, ale taky ukázka dobových vozidel, výstava fotografií, stánky s dobovým zbožím nebo videomapping.

Ve Zlíně plánují třeba tradiční sázení památných lip nebo historický program na náměstí Míru, kde se lidé budou moci setkat třeba s Tomášem Garriguem Masarykem, Tomášem Baťou, dobovými cyklisty nebo živými sochami.

V Hradci Králové vysadí v sobotu 27. října u památníku Jana Gayera a padlých československých legionářů pamětní lípu. Nedělní odpoledne pak bude ve znamení oslav na Masarykově náměstí. Celý večer pak zakončí ohňostroj.

V Jihlavě město chystá vzpomínkové setkání u sochy T. G. Masaryka. Do konce listopadu pak pokračuje výstava 100 let republiky s podtitulem Očekávání, naděje a skutečnost.

V Karlových Varech začne symbolicky v Galerii umění nová stálá expozice 100 let – 100 děl / 100 umělců – 100 osudů. Každý rok historie bude na výstavě prezentovat jedno dílo, které se k němu vztahuje.

V Olomouci tamní filharmonie pořádá koncerty, které bude v přímém přenosu promítat na velkoplošnou obrazovku na náměstí. Radnice pak chystá mimo jiné audiovizuální představení na budově. Půjde o kombinaci videomappingu s divadelními výstupy.

V Liberci kromě vysazení stromu republiky uspořádá město den otevřených dveří historické radnice. Taky ale vzpomínkový happening u pomníku T. G. Masaryka nebo slavnostní koncert, kde zazní symfonie Z Nového světa Antonína Dvořáka. V Českých Budějovicích zase připravují slavnostní uvedení Mé vlasti Bedřicha Smetany.

Výročí si připomenou i v Ústí nad Labem, kde ale hlavní program oslav proběhne později, protože v roce 1918 se město s převážně německy mluvícím obyvatelstvem k nově vzniklé republice připojilo až 11. prosince. Už teď si ale můžou zájemci prohlédnout tematické výstavy.