Soud se zastal expolicisty nakaženého HIV. O jeho výpovědi rozhodne policejní prezident

Nejvyšší soud (NS) se zastal bývalého policisty Maxe Blancka, který byl v roce 2011 propuštěn od policie kvůli nákaze virem HIV. Nejvyšší soud zrušil rozsudky, podle kterých byla výpověď oprávněná. Teď o ní bude rozhodovat policejní prezident.

Podle NS nemají soudy pravomoc o této záležitosti rozhodovat. Zrušil tak rozsudky soudů prvního stupně i odvolacího. Rozhodnutí o výpovědi zároveň předal policejnímu prezidentovi. Informaci ČT potvrdil předseda obvodního soudu Roman Podlešák.

„Takové rozhodnutí je i není v náš prospěch. My jsme podali žalobu už v roce 2013 a nyní jsme znovu na začátku. Soud sice rozsudky zrušil, zároveň nám ale najednou řekl, že tady neexistuje pravomoc soudu České republiky o tom rozhodovat. Že o tom má rozhodovat ten, kdo se měl dopustit diskriminace. Zvažujeme tedy ústavní stížnost,“ upřesnil advokát propuštěného policisty Petr Kalla.

Podle právníka nákaza virem HIV v asymptomatické fázi nemá žádný vliv na zdravotní způsobilost, a proto byla výpověď diskriminační. Spor se táhne už několik let, kromě oprávněnosti výpovědi soudy posuzovaly také nárok na odškodnění půl milionu korun. To v minulosti soudy bývalému policistovi také nepřiznaly.

Blanck pracoval v Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Působil především na americké a izraelské ambasádě, kde měl mimo jiné na starosti kontroly vjíždějících aut. Od policie byl propuštěn v lednu 2011. O tom, že je HIV pozitivní, se dozvěděl na konci roku 2010. O jeho zdravotní nezpůsobilosti rozhodla komise, která se dosud neznámým způsobem o jeho HIV pozitivitě dozvěděla. Žádné zdravotní potíže přitom v té době neměl a posudková komise jeho stav ani nezkoumala.

Bývalý policista následně podal žalobu na ministerstvo vnitra. Podle resortu byla výpověď v pořádku, protože zdravotní stav je jedním z předpokladů výkonu činnosti.