„Dějiny jsou jako předivo,“ řekl Zeman a věnoval výstavě fotografii svého dědečka, který vítá Masaryka

Prezident Zeman promluvil na výstavě k vzniku Československa (zdroj: ČT24)

Dějiny nejsou tvořeny izolovanými událostim, dějiny jsou kontext, upozornil prezident Miloš Zeman při návštěvě výstavy Doteky státnosti. Expozice v Jízdárně Pražského hradu připomíná výročí 100 let od vzniku Československa. Odpoledne pak Zeman se svou manželkou Ivanou odevzdá hlas ve Stodůlkách v obecních volbách.

Výstava Doteky státnosti, kterou připravil Vojenský historický ústav, představuje předměty spojené s klíčovými okamžiky vývoje Československa. Jednotlivé části výstavy se věnují různým státním symbolům a jejich proměnám v běhu času. Všímají si české vlajky, prezidentské standarty, státní hymny nebo vývoje státního znaku. Expozice zahrnuje i předměty, které jsou vystaveny vůbec poprvé. Vstup na výstavu je v současné době zdarma.

V pátek na ní promluvil k novinářům prezident Miloš Zeman. „Pro mě sto let naší státnosti není izolovaná množina jednotlivých výročí. Proto jsem také dost nerad, když se pronášejí k těmto výročím projevy, aniž bychom si uvědomili, co předcházelo a co následovalo. Dějiny nejsou izolované události, dějiny jsou kontext a tento kontext je jakési předivo,“ řekl Zeman.

Zemanův dědeček jako přednosta vítal Masaryka

Prezidentova žena Ivana po svém choti poslala řediteli výstavy Aleši Knížkovi fotografii prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kterého na nádraží v Ústí nad Orlicí koncem dvacátých let vítal přednosta stanice. „Na tom by nebylo nic tak zvláštního, ale vítal ho můj dědeček, který byl v té době přednostou stanice v Ústí nad Orlicí. Propojení je docela zajímavé,“ dodal s úsměvem prezident Zeman.

Výstava ukazuje mimo jiné třeba pohraniční sloup z 20. let, který se podařilo do Česka dostat loni 11. května poté, co ho zástupci aktivních záloh Armády ČR objevili na cvičišti v Rakousku. Stával na hraničním přechodu na jihu Moravy.

„V roce 1938, když po Mnichovu rakouská armáda obsazovala jižní Moravu, ho vyvrátili a odvezli jako kořist na své cvičiště,“ řekl autor výstavy Michal Burian.

Pražský hrad vystavuje Doteky státnosti (zdroj: ČT24)

Vystaveno je také sako, které měl na sobě hrdina protinacistického odboje Jan Kubiš, když provedl atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Zeman vložil svůj letošní slib

Část výstavy je pravidelně obměňována, nová část se bude věnovat prezidentským slibům. Ředitel administrativní sekce prezidentské kanceláře Jan Novák ještě před návštěvou prezidenta řekl, že Zeman na výstavě vloží mezi další originály prezidentských slibů svůj slib z letošního roku. „Takto vystaveny budou poprvé v historii,“ poznamenal Novák. Výstava bude otevřena do konce října.

V pátek odpoledne prezidentský pár odevzdá hlas v obecních volbách. Tradičně budou volit v místě trvalého bydliště ve Stodůlkách ve 14:15, uvedl Ovčáček. A na výstavě se Zeman nevyhnul ani dotazu, proč by lidé měli jít volit. „Měli byste volit proto, aby se na příslušná místa dostali vámi navrhovaní kandidáti, neboť ti, které by volili jiní, by mohli být ještě horší, než ti, které jste volili vy,“ uvedl Zeman a omluvil se za cynismus.