Skalp českého národa. Z Rakouska se vrací hraniční sloup, který padl roku 1938

Hraniční sloup jako skalp českého národa (zdroj: ČT24)

Po téměř 79 letech se do Česka z Rakouska vrací hraniční sloup, který si roku 1938 po podpisu mnichovské dohody jako trofej odvezla vojska německého wehrmachtu. Po restaurování ve Vojenském historickém ústavu se příští rok sloup stane jedním z exponátů výstavy konané u příležitosti stého výročí vzniku Československa.

Sloup z hranice odstranili vojáci wehrmachtu v říjnu 1938 „jako symbol nenáviděného Československa“, následně jej převezli do kasáren v dnešní dolnorakouské metropoli Sankt Pölten. Později se červeno-modro-bílý sloup dostal na nedalekou vojenskou střelnici.

Symbol Československa

Tam historický sloup v parčíku před časem objevil jeden z vojáků aktivních záloh z Česka, který byl na rakouské střelnici na cvičení. „Ty sloupy nám vytrhali jako skalp českého národa, když zabrali pohraničí,“ uvažuje nálezce sloupu Zdeněk Semorád, který náleží k jednotce aktivních záloh vrtulníkové základny Náměšť nad Oslavou.

Kácení hraničních sloupů roku 1938
Zdroj: ČT24

„Tyto sloupy opatřené státní vlajkou a malým státním znakem byly pro většinu sudetských Němců jedním z nejviditelnějších symbolů Československa,“ doplňuje zástupce ředitele pražského Vojenského historického ústavu Michal Burian.

Místo sloupu lípa přátelství

Českému velvyslanectví v Rakousku se po oznámení nálezu podařilo vyjednat předání hraničního sloupu zpět do českých rukou. Ve čtvrtek cenný artefakt v Dolním Rakousku za účasti zástupců dolnorakouské zemské vlády i rakouské armády převzali český velvyslanec v Rakousku Jan Sechter a ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek. Na místo sloupu zasadili lípu přátelství.

Podobných hraničních sloupů z ocelového plechu se dochovalo jen málo, jeden je u Krupky na severu Čech, několik dalších se nachází u dukelského průsmyku na slovenské hranici. Velkou neznámou zůstává, z jakého místa někdejší československé hranice pochází nově nalezený sloup.

Také původním místem sloupu se nyní budou zabývat badatelé Vojenského historického ústavu. Na zkoumání vzácného předmětu ale nemají mnoho času, už příští rok se totiž hraniční sloup stane jedním z exponátů chystané výstavy na Pražském hradě, která se bude konat u příležitosti stého výročí vzniku Československa 28. října 1918.