Na dotace dosáhnou hlavně malé obce, kritizují starostové. Ministryně Dostálová slibuje změny, a k tomu miliardy navíc

UDÁLOSTI: Obce chtějí změnit pravidla pro udělování dotací (zdroj: ČT24)

Obce chtějí změnit pravidla pro udělování dotací v roce 2019. Starostům chybí peníze na opravy silnic, chodníků či různé bezpečnostní prvky související s dopravou. Na dotace z programu obnovy venkova totiž dosáhnou hlavně malé obce do tří tisíc obyvatel. Ministerstvo pro místní rozvoj ale od příštího roku slibuje změnu. Na dotace pro obce navíc stát vyčlení rekordní částku.

Obce mají podle starostů potíže získat od státu peníze, které by dokázaly využít k tomu, co je nejvíce trápí. „Nejvíce peněz potřebují všechny obce na infrastrukturu. Díky tomu, že do roku 2013 jsme měli nižší rozpočtové určení daní, máme zanedbané chodníky a cesty,“ řekl starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera (TOP 09). Nespokojeni jsou také starostové větších obcí, kteří jsou oproti těm nejmenším s počtem obyvatel do tří tisíc znevýhodněni.

Stát sice obcím nabízí dotace, ale starostové si stěžují, že si z nabízených programů jen těžko vyberou. Chtějí se proto sejít s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO), aby jí řekli, co vlastně potřebují. „Co obce nejvíce trápí, jsou místní komunikace a otázka dopravní bezpečností. Na to chceme cílit dotace na rok 2019,“ upřesnil předseda Svazu měst a obcí František Lukl (nestr.).

Chybějící chodník
Zdroj: ČT24

Podle Dostálové se dotace rozšíří pro obce do 10 tisíc obyvatel

Ministryně Klára Dostálová (ANO) ujistila, že výhrady starostů bere v potaz. „I na základě podnětu obcí budeme rozšiřovat program obnovy rozvoje regionu a program rozvoje venkova – nejenom na města a obce do tří tisíc obyvatel, ale i do deseti tisíc obyvatel,“ slíbila.

Peněz na to má být podle plánu v rozpočtu na rok 2019 dostatek. Letos byla v projektu obnovy venkova miliarda, pro příští rok to má být již 3,2 miliardy. „Podařilo se s ministerstvem financí vyjednat rekordní částku,“ podotkla Klára Dostálová.

Místopředseda opoziční ODS a starosta třítisícové Líbeznice Martin Kupka je ale ke změnám v dotačním systému skeptický. Byl by raději, kdyby obce dostávaly více peněz automaticky prostřednictvím rozpočtového určení daní. „Nikdy nevymyslíte dotační systém, který by uspokojil všechny. Má smysl řešit to jinak – co nejvíc prostředků rozdělit pomocí koeficientu, který už známe,“ řekl.

Rozpočtové určení daní se ale průběžně také mění. Naposledy je stát upravil k letošnímu lednu a obce si na novém výpočtu polepšily.