Od zrady k válce. Armáda u Králíků připomíná tíživý konec třicátých let

U Králíků začala jedna z největších vojensko-historických akcí Cihelna 2018 (zdroj: ČT24)

Ve východočeských Králíkách začala dvoudenní vojenská akce Cihelna 2018, jejímž cílem je připomenout klíčové historické okamžiky i současnost obrany státu. Jedenadvacátý ročník pořádaný za podpory tuzemské armády cílí na chmurné období let 1938 a 1939 a návštěvníkům kromě mobilizace a záboru českého pohraničí připomene i vypuknutí druhé světové války.

Návštěvníci se mohou těšit na bojové ukázky i vystavenou vojenskou techniku. Program nachystali nejen příslušníci Armády ČR a aktivních záloh, ale i záchranáři. 

V pátek dopoledne byla na programu „spanilá jízda“ vojenské historické a bojové techniky s osádkami v dobových uniformách; kolona armádních veteránů projela okolními obcemi a městy ležícími v prostoru československého pevnostního pásma. 

„Od 14. do 18. hodiny bude následovat generální nácvik akce v prostoru provizorního bojiště a ve večerních hodinách pak kulturní program na náměstí v Králíkách,“ uvedla starostka města Jana Ponocná. 

Armáda u Králíků připomene tíživý konec třicátých let (zdroj: ČT24)

Na pátek odpoledne chystají organizátoři i generální zkoušku víkendového představení. „Jde o armádní ukázku na téma napadení patroly, odražení útočníka a letecký odsun raněného. Objeví se v ní řada nejmodernější techniky z výzbroje,“ uvedl spoluorganizátor akce Martin Ráboň. 

Na začátek druhé světové války

Stěžejním bodem programu bude několik sobotních bojových ukázek přehrávaných vojenskohistorickými kluby pod mottem: „Od zrady k válce“. Přehlídka zacílí na události, které na pohraničí i jeho obyvatelích před osmdesáti lety zanechaly mnohaleté šrámy. Návštěvníky přenese do vyhroceného období let 1938 a 1939, kdy mladá republika čelila nevybíravé územní expanzi nacistického Německa; připomene tak i podzimní osmdesáté výročí od mobilizace Československa. 

„Ukázka má reálný základ, ale musíme si uvědomit, že je v tomto případě především pro diváky. To znamená, na daleko jiném prostoru, než je ten reálný, je třeba ve zhuštěné formě předvést celou taktiku obrany kolony, která byla napadená. V tom okamžiku musí jít stranou taktická pravidla. Bojiště je daleko menší, vozidla jsou na kratší vzdálenosti, musí se respektovat i bezpečnostní prvky, protože vozidla a bojující vojáci jsou jen kousek od diváků,“ nastínil rozdíly oproti skutečnému bojovému stavu Ráboň.

Hlavní historická ukázka je věnována dramatickým událostem podzimu 1938 v Československu, které ve snaze hájit územní celistvost nejdřív vyhlásilo mobilizaci, aby se pak po mnichovském diktátu svých pohraničních území vzdalo. Návštěvníci zažijí obsazení pohraničí německou armádou i anexi Těšínska Polskem. 

„Mám pocit, že o osmatřicátém roce se mluví méně než o ostatních ‚osmičkových‘ datech, proto jsme se rozhodli, že tradiční ukázka bude věnovaná roku 1938, který rozhodl o budoucnosti této země. Diváci uvidí řetězec obrazců, které vedly k začátku druhé světové války. Chybět nebude ani kapitulace,“ nastínil Ráboň. 

Následovat bude pomyslný střih a režisér přesune ukázku zhruba rok kupředu, kdy vyřazení Československa „ze hry“ umožnilo Hitlerově třetí říši expanzi na východ směrem do Polska. „Diváci uvidí i to, že do bojů o polské území kromě německé branné moci zasahovala také slovenská armáda, která už byla pod direktivou z Berlína. A uvidí i třetí obraz, kdy do boje vstoupí i sovětská armáda, která bojující Polsko dorazí,“ dodal Ráboň. 

Takzvané čtvrté dělení Polska se stalo první kapitolou druhé světové války v Evropě a otevřelo bránu ke zdrcujícímu globálnímu konfliktu. 

Přehlídka dobové vojenské techniky na akci Cihelna
Zdroj: akcecihelna.cz/Michaela Wecker

Gala starých uniforem

Ve všech ukázkách se představí množství historické vojenské techniky včetně strojů, které se na území České republiky představí vůbec poprvé. Diváci si budou moct prohlédnout mimo jiné i polské silně pancéřované tančíky TKS, československé obrněné vozy vzor 30 nebo německé stroje z počátku války a mnoho dalšího. V některých z nich se dokonce budou smět i svézt. 

Sehnat historickou techniku nebylo jednoduché. „Kusů ze začátku války se zachovalo minimum, jsou to vzácné muzejní exponáty, které se nepůjčují na bojiště většinou ani filmařům. Proto je třeba využít replik z produkce domácích a polských dílen. Bude to na české poměry premiéra takto velkého množství zajímavé techniky, která se účastnila prvních dnů druhé světové války,“ potvrdil Ráboň.

V nezvykle vysokém počtu se představí i historické bezpečnostní síly. U Králíků bude k vidění výstroj, výzbroj a taktika československé armády z osmatřicátého roku, četnictva, wehrmachtu a polských vojsk z let 1938 a 1939, Rudé armády z roku 1939, neblaze proslulých nacistických Freikorps i dobových českých a německých civilistů. 

Cihelna představí i systém bunkrů a pevností, které na Králicku jsou. „Provozovatelé všech místních muzeí prodlouží obvyklou otevírací dobu jednotlivých objektů a připraví pro návštěvníky řadu atrakcí,“ uvedla králická starostka Ponocná. V některých z nich bude možné zhlédnout průvodce v dobových uniformách s historickou výzbrojí. Samozřejmostí bude prodej pevnostní literatury a upomínkových předmětů. Mimořádné bude i to, že mezi bojištěm a tvrzí Bouda bude jezdit speciální autobusová linka pro ty, kteří na kopec nevyjdou.

Přehlídka dobové vojenské techniky na akci Cihelna
Zdroj: akcecihelna.cz/Michaela Wecker

Událost je připravovaná ve spolupráci města Králíky s Vojenskou policií, Celní správou, Vězeňskou službou, Hasičským záchranným sborem, Vojenským muzeem Králíky, kluby vojenské historie a pod záštitou hejtmana Pardubického kraje.