Radikální skupiny v Česku nemáme, říká muslim Eknaifith. V Praze pomáhá bezdomovcům

Majitel jazykové školy Eknaifith: V koránu má žena více respektu než muž (zdroj: ČT24)

Češi se nemusejí muslimů obávat, protože v tuzemsku nepůsobí islámské radikální skupiny a bezpečnostní orgány situaci bedlivě sledují. V pořadu Události, komentáře to uvedl majitel jazykové školy Alfirdaus Bader Eknaifith, který pochází z Kuvajtu a dlouhodobě žije v Česku. V rozhovoru pro ČT mluvil také o postavení žen a mužů ve společnosti. „V koránu má žena více respektu než muž,“ tvrdí muslim.

Oficiálně se odhaduje, že v tuzemsku žije kolem 22 tisíc muslimů, podle Eknaifitha je ale reálné číslo nižší – kolem deseti až dvanácti tisíc. „Radikální skupiny tu nemáme. Jsme vedeni muslimskou komunitou, dáváme pozor a snažíme se být informováni o všech, ale radikální skupiny nemáme. O psychopatech nevíme,“ zdůraznil Eknaifith, který pochválil práci českých bezpečnostních orgánů, které situaci sledují.

Bader Eknaifith
Zdroj: ČT24

Častým tématem debat ve společnosti je kromě možné radikalizace muslimů i otázka ženských práv. „V koránu má žena více respektu než muž,“ upozornil Eknaifith, jenž pochází z Kuvajtu, v Česku žije už patnáct let a založil tu rodinu. „Podle koránu bychom měli šířit mír a lásku a dobrý život. A podle koránu vám mám ukázat, co považuji za dobré a co za špatné,“ řekl v Událostech, komentářích.

Zúčtování je na bohu, odmítá nepřátelství vůči nevěřícím Eknaifith

Nepřátelství vůči nevěřícím Eknaifith odmítá. „V koránu stojí, že my máme informovat a zúčtování je na bohu. Ale tento život je zkouška a zkouška ještě neskončila. Nevíme, kdo bude v soudný den lepší než druhý,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT.

Sám se snaží pomáhat, když každý pátek rozdává jídlo bezdomovcům před Hlavním nádražím v Praze. „Muslimská obec v Praze s tím začala před rokem a půl a přizvali mě na pomoc. Měl jsem z toho dobrý pocit, budeme v tom pokračovat,“ uvedl Eknaifith.

  • V tuzemsku žijí tisíce muslimů, většina jich pochází z ciziny. Češi, kteří k islámu konvertovali, tvoří jen malou část. Bezpečnostní informační služba ve své zprávě uvádí, že si komunita udržuje umírněný charakter. Letos v létě uplynulo přesně dvacet let od otevření vůbec první zdejší mešity, která stojí v Brně.
Muslimové v Evropě
Zdroj: ČT24