Na hudební festivaly neberte předškoláky, doporučuje lékař. Kvůli hluku jim hrozí akustické trauma

Lékař Richard Holý: Byl bych opatrný s braním dětí na hudební akce (zdroj: ČT24)

Během léta vyráží řada lidí na hudební festivaly a mnoho z nich s sebou bere i své malé ratolesti včetně batolat. Jenže během hlasitých koncertů může intenzita hluku překročit i 120 decibelů. Lékař Richard Holý proto důrazně nedoporučuje, aby lidé brali na festivaly děti předškolního věku.

Hladina hluku nad 120 decibelů může podle Richarda Holého způsobit akustický úraz. „Jmenuje se to akutní akustické trauma, kdy dojde k poškození vnitřních vláskových buňek ve vnitřním uchu a tento proces může být i nevratný.“

Jen pro ilustraci – hladina hluku ve velmi klidném pokoji se pohybuje mezi 20 a 30 decibely, domácí elektronika v pokoji dosahuje až 60 decibelů, osobní auto v městském provozu hlučí na hladině mezi 70 a 80 decibely. Hluk rockového koncertu se pohybuje mezi 100 a kritickou hranicí 120 decibelů.

A může to být velmi krátký zvukový impulz, který může akustický úraz zapříčinit. Ucho má podle Holého své obranné mechanismy. „A musíme přemýšlet také o tom, že nervová soustava malého dítěte se stále ještě vyvíjí (…). Vzít malé dítě, které ještě neumí číst a psát, na koncert, kde bude takto vysoká hladina hluku. a nechránit jeho sluch, by mohlo být opravdu velmi nebezpečné, protože to může zkomplikovat celý jeho vývoj,“ popisuje lékař.

obrázek
Zdroj: ČT24

Mezi příznaky akustikého úrazu patří například to, že člověk přestane na ucho slyšet, nebo se v něm navíc ustálí nějaký zvuk. „Jestliže taková situace přetrvává ještě několik hodin po odchodu z koncertu, měl by člověk ihned vyhledat odborníka ORL, protože léčba je úspěšná, pouze pokud se zahájí řádově do 24 hodin,“ varuje lékař pražské Ústřední vojenské nemocnice. Dodává, že léčba pozdější už významně snižuje možnost na úspěch. 

Sám doporučuje brát na koncerty děti až po dosažení školního věku. Přestože existují chrániče sluchu i pro velmi malé děti, které utlumí hluk třeba o 20 decibel, nabádá k opatrnosti. „Záleží v jaké vzdálenosti od reproduktorů jedinec je, a zda je v otevřeném prostoru nebo uzavřené místnosti. Tam to může být ještě horší,“ vysvětluje Richard Holý.

Takový hluk se dá srovnat s prací ve velmi hlučné továrně. Každý pracovník pohybující se v prostředí hluku nad 80 decibel si musí chránit svůj sluch ochrannými pomůckami, uzavírá Holý.