Klienti H-Systemu nejsou žádní desperáti, stát jim musí pomoci, vyzývá poslanec SPD

Klienti H-Systemu nejsou žádní desperáti, říká poslanec SPD (zdroj: ČT24)

Verdikt Nejvyššího soudu, podle kterého se musí asi 60 rodin do měsíce vystěhovat z domů v Horoměřicích, je nespravedlivý a nelidský, domnívá se poslanec hnutí Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř. Ten byl hostem pořadu Interview ČT24. Podvedeným klientům H-Systemu, kteří domy dostavěli svépomocí, by měl podle Hrnčíře pomoci stát.

„Je to další z velkých ran právnímu státu. Ten rozsudek je možná podle práva, ale určitě není spravedlivý a je přinejmenším nelidský,“ tvrdí poslanec SPD. „Ti lidé, kteří se mají do třiceti dní vystěhovat z Horoměřic, to nejsou žádní desperáti, kteří obsadili nějaké cizí domy, které by jim nepatřily,“ uvedl Hrnčíř v Interview ČT24.

„Pravděpodobně je to podle zákona, nicméně těch rozhodnutí, která stát učinil ve prospěch obyvatel horoměřických domů, byla celá řada. A po nějakých dvaceti letech najednou stát řekne: Všechno špatně, je to jinak, musíte se vystěhovat, vaše peníze jsou pryč. V tomto spatřuji tu nelidskost a nespravedlnost,“ vysvětluje poslanec SPD.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v minulých dnech kritizovali také další představitelé české politické scény, například předseda vlády Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. Premiér Babiš by se zároveň měl stát mediátorem v jednání bytového družstva Svatopluk se správcem konkurzní podstaty Josefem Monsportem.

Soudce Kydalka: Lidé o riziku věděli

Podle soudce Kamila Kydalky, který poslal do vězení zakladatele firmy H-System Petra Smetku, ale lidé z družstva Svatopluk věděli, do jakého rizika jdou, když se rozhodli domy sami dostavět.

„Ti lidé věděli z výslechů u našeho soudu, že se tam děje něco nepravého. My jsme se jich dokonce i ptali, jestli si uvědomují, že se může stát, že to budou muset zaplatit potřetí, a bylo to i napsáno v rozsudku,“ tvrdí soudce pražského městského soudu.

Kydalka také vyvrací tvrzení bytového družstva Svatopluk, že první správce konkurzní podstaty Karel Kudláček „za určitých podmínek povolil“ klientům H-Systemu pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Kudláček totiž v minulosti před soudem prohlásil, že pro to sice stanovil podmínky, ty ale družstvo nikdy nesplnilo.

Poslanec SPD: Musí zasáhnout vláda

Podle poslance SPD Hrnčíře by stát měl obyvatelům horoměřických domů pomoci. „Jediné řešení je, že do toho musí vstoupit stát a těchto šedesát lidí odškodnit. Alespoň tuto část lidí – protože tam je těch postižených daleko více – aby mohlo probíhat dále to konkurzní řízení,“ navrhuje Jan Hrnčíř.

Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc, většina zaplacených domů se však vůbec nezačala stavět.

Podle Jana Hrnčíře hnutí SPD z opozičních lavic podpoří případné návrhy na odškodnění horoměřických občanů. „Do toho samozřejmě musí vstoupit vláda, ministerstvo spravedlnosti a tak dále,“ uvažuje poslanec.

Hrnčíř si zároveň myslí, že by klienti H-Systemu neměli odcházet ze svých domů. „Mělo by dojít k tomu, aby tito lidé byli odškodněni a stát by zaplatil pravděpodobně tomu konkurznímu správci,“ uvedl.

Poslanec Svobody a přímá demokracie a vysokoškolský pedagog Jan Hrnčíř v Interview ČT24 dále komentoval kauzu ohledně opisování diplomových prací, své dřívější působení v TOP 09 nebo případ bývalého tajemníka SPD Jaroslava Staníka, který kvůli nenávistným výrokům půjde k soudu. Celý rozhovor lze přehrát ve videu v úvodu článku.