Komentátoři píší o „Babišově nevýhře“ a ptají se, co opravdu slíbil komunistům

Vláda s důvěrou je podle komentářů čtvrtečních deníků „Babišovou nevýhrou“ a premiéra prý čeká „pěkná fuška“. Novináři si všímají vlivu prezidenta Miloše Zemana a komunistů, kteří podle Hospodářských novin (HN) „dostali ještě víc, než se zatím ví“. Podle Mladé fronty Dnes je pozoruhodné, že z vládního paktu nemají jednotliví aktéři uskupení valnou radost. Noviny také poukazují na rozkol v ČSSD a vyzdvihují roli opozice, která teď musí předvést, co dokáže dohodnout a prosadit.

Podle Hospodářských novin je jisté, že na novou vládu budou mít podstatný vliv komunisté a prezident. „Komunisté nejsou pasivní přikyvovači bez vlivu, komunisté považují nově vzniklou vládu za svou. Za podporu Babišova kabinetu dostali patřičně zaplaceno,“ píše autor komentáře.

Projev předsedy KSČM Vojtěcha Filipa podle něj zavdává důvod myslet si, že komunisté dostali ještě víc, než se zatím ví. Jisté ale není podle HN ani to, jak se nakonec budou chovat „rozpolcení“ sociální demokraté. List poznamenává, že přichází čas opozice. „Angažmá komunistů a ohýbání pravidel při sestavování vlády je nesporně obrovským a nejen symbolickým problémem. Ovšem opozice by udělala hrubou chybu, kdyby se při kritice vlády soustředila jen na něj,“ píše.

Babišova nevýhra: Šéf ANO by nejraději vládl sám, případně s komunisty a SPD

Podle Mladé fronty Dnes je víc než návrat komunistů k moci pozoruhodné to, že s podobou kabinetu už teď nejsou spokojeni ani jeho přímí účastníci. „Premiérovi Andreji Babišovi se asi ulevilo, ale důvod k jásotu nad novým kabinetem není žádný,“ píše deník. Lze podle něj očekávat, že přestřelky v kabinetu budou nejspíš na denním pořádku a ani jeden z účastníků vládní dohody na tom nemusí nijak vydělat.

„Babišova ‚nevýhra‘ však spočívá hlavně v tom, že by šéf ANO ze všeho nejraději vládl s menšinovým kabinetem sám. Případně s podporou komunistů a SPD, které by uplatil pár funkcemi, ale jinak by mu i s jeho vládou dali pokoj. Na socialisty prý už je Babiš pomalu alergický. Jakmile bude muset znovu a znovu řešit jejich požadavky vzešlé z nejrůznějších stranických orgánů, začne se mu to zajídat,“ píše MfD. Vláda se tak podle deníku může brzy snadno sesypat.

Lidové noviny ve sloupku k vládě s důvěrou zdůrazňují, že teď se pojede naostro a pro nikoho už nebudou platit výmluvy na vládu bez důvěry. „Z toho, co se udělá či neudělá, podpoří či zablokuje, budou všichni nejpozději za tři roky skládat účty voličům,“ píšou LN.

Vládě bude k většině chybět nejméně osm hlasů, které bude muset u každého zákona shánět u opozice, nebo komunistů. „Ani jedni, ani druzí jí rozhodně nedají nic zadarmo,“ píše list. „Přijde tedy čas opozice, která je zatím rozhádaná, bez jasného lídra a dosavadní jednotící prvek Antibabiš jí přestal stačit. Teď musí předvést, co skutečně dokáže dohodnout a prosadit,“ uzavírá.

Podle komentáře LN je už komunistická hrozba pro většinu Čechů směšná

Autor komentáře LN si všímá toho, že Česko je jediná postkomunistická země, kde se postkomunisté dostávají k moci až dnes – a ještě omezeně.

„Komunistická hrozba je v roce 2018 a bez existence sovětského komunistického impéria pro většinu lidí směšná. Ty divné strejdy a tety ve vládě sice většina lidí nechce, ale 29 let od převratu se jich bojí zhruba stejně, jako se lidé v roce 1947 báli imperiálních ambicí Rakouska,“ píše autor. Dnešní komunisté jsou podle LN pouzí obchodníci s mocí, žádná nebezpečná ideologická síla.

Deník Právo míní, že Andreje Babiše čeká pěkná fuška. „Užije si s opozicí, komunisty, soc. dem. i s prezidentem,“ vypočítává s tím, že lepší spoluhráče ANO nemá. „Klasická pravice hloubí opoziční příkopy. Zato vysoká barikáda stavěná Tomiem Okamurou mohla leckoho překvapit,“ píše.