Trestně stíhaný Babiš šéfem spravedlnosti? Kozel nemůže být zahradníkem, namítá opozice

Oznámení rezignace na post ministryně spravedlnosti a prohlášení premiéra Andreje Babiše, že dočasně navrhne sebe na řízení resortu, se nelíbí opozici. Babiš sám čelí trestnímu stíhání a opozice považuje za střet zájmů, aby trestně stíhaná osoba spravedlnost řídila.

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš po pondělním oznámení rezignace Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti uvedl, že požádá prezidenta Miloše Zemana, aby ho dočasně pověřil řízením úřadu. Středopravicová opozice sice rezignaci Taťány Malé (ANO) uvítala, že by měl ale resort dočasně řídit trestně stíhaný premiér Babiš, považuje za bizarní a alarmující. 

Podle koaličního partnera hnutí ANO, šéfa ČSSD Jana Hamáčka, ovšem Česká republika potřebuje vládu s důvěrou a všechna rizika spojená s nominací ministra spravedlnosti nese hnutí ANO. „Myslím, že to může mít pozitivní vliv na hlasování o důvěře vládě,“ uvedl místopředseda ČSSD Martin Netolický.

Piráti: Ukáže se, jak moc chce být ČSSD ve vládě

„Nechápu, proč sociální demokracie v rámci řešení této kauzy neusilovala primárně o spravedlnost. Jenom zírám na to, co se v české politice může dít,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Sociální demokracie si odhlasovala podporu vlády, u které neznala ani personální obsazení, nyní bude záležet na tom, jak moc chce ve vládě být,“ doplnil Bartoš vzkaz pro Lidový dům před středečním hlasováním o důvěře vládě. Právě o hlasy ČSSD a komunistů se vládní projekt Andreje Babiše opírá. 

Piráti považují za výsměch, že ministrem spravedlnosti by se měl, byť dočasně, stát Babiš. „Babiš ministrem spravedlnosti? Člověk si myslí, že s osobou ministra spravedlnosti už nemůže být hůř, a on to dokázal,“ uvedl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

90’ ČT24 - Ministryně spravedlnosti Malá odstoupí z funkce (zdroj: ČT24)

Předseda nejsilnější opoziční strany Petr Fiala sdělil, že rezignace Malé je jediným možným řešením aféry kolem jejích vysokoškolských absolventských prací. „Zodpovědnost za tento stav nese i premiér Babiš, který Taťánu Malou do funkce navrhl,“ uvedl šéf ODS a současně navrhl odložit hlasování o důvěře vládě.

„Do Poslanecké sněmovny se nemůže jít žádat o důvěru s neúplnou vládou. Andrej Babiš chce důvěru pro vládu, kde budou neobsazena dvě důležitá ministerstva – zahraničí a spravedlnosti. Premiér by měl proto požádat o odložení hlasování o důvěře do doby, než budou známa jména plnohodnotných ministrů,“ napsal na svém Twitteru.

„Česká republika v pěti slovech: trestně stíhaný premiér ministrem spravedlnosti,“ reagoval na Twitteru také šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Není správné, aby si ten, kdo je dnes trestně stíhaný, ještě řekl o to, že bude řídit ministerstvo spravedlnosti. Přece není možné, aby ze sebe děla kozel zahradníka,“ dodal místopředseda občanské demokracie Miloš Vystrčil.

Lidovci mluví o Babišstánu, TOP 09 o Asii a Africe

„Ministrem spravedlnosti dočasně bude obviněný z trestného činu? Tak to je fakt změna k lepšímu, to bude hned líp. Vítejte v Kocourkově! V Absurdistánu! V pekle! V Babišstánu. V ČR…,“ nechal se slyšet předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Není správné, aby si ten, kdo je dnes trestně stíhaný, ještě řekl o to, že bude řídit ministerstvo spravedlnosti. Přece není možné, aby kozel ze sebe dělal zahradníka.
Miloš Vystrčil
místopředseda ODS

I šéf TOP 09 Jiří Pospíšil si myslí, že odstoupení Malé je jediným rozumným řešením. „Zatížená tolika pochybnostmi a skandály by neměla silnou pozici v čele resortu, a nebyla by tak schopna provádět nutné reformy. Pro dobro české justice doufám, že bude mít Andrej Babiš napodruhé šťastnější ruku,“ uvedl. 

Fakt, že ministerstvo spravedlnosti povede člověk obviněný ze závažné trestné činnosti, však považuje za „něco neuvěřitelného“. „Posouváme se tím někam do Asie nebo do Afriky, mimo evropský kontinent. Je to zcela absurdní,“ sdělil Pospíšil.

„Paní ministryni Malé řekli, že už to nechce dělat. Na kvalitě vlády se tím nic nemění,“ doplnil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Ještě odpoledne Malá trvala na tom, že nemá důvod odstupovat, rezignaci oznámila během večerního zasedání vedení ANO.

Komunisté rezignaci Malé označili za vítězství mediokracie

Předseda KSČM Vojtěch Filip je přesvědčen o tom, že konec Malé je vítězstvím mediálního tlaku. „Což není dobrá zpráva pro parlamentní demokracie, ale možná dobrá zpráva pro mediokracii,“ míní.

Okamura považuje výměnu na postu ministra spravedlnosti za „absolutní ostudu a selhání“. „Je to neuvěřitelná blamáž, že po devíti měsících sestavování vlády Andrejem Babišem bude před sněmovnu předstupovat vláda, kde Andrej Babiš musí zastávat dvě funkce a jiný člen vlády, Jan Hamáček, dokonce tři funkce najednou, aby vznikl tento slepenec,“ řekl Okamura. Hamáček je místopředsedou vlády a ministrem vnitra, navíc řídí i zahraničí poté, co Zeman odmítl jmenovat kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho.