Babiš nenavrhne Šlechtovou do nové vlády. V kabinetu nebude ani Hüner

Šlechtová: Předseda vlády mě informoval, že mě nenavrhne do druhé vlády (zdroj: ČT24)

Designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhne stávající ministryni obrany v demisi Karlu Šlechtovou (ANO) do nové vlády. Po jednání s předsedou vlády to oznámila sama Šlechtová. A v nově vznikající vládě nebude ani nynější ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, také jemu to ráno oznámil Babiš. V menšinovém kabinetu hnutí ANO a ČSSD podporovaném komunisty nebudou pokračovat také ministři, kteří uvolní místa pěti sociálním demokratům. Interview ČT24 s Tomášem Hünerem sledujte na ČT24 nebo na webu od 18:30.

„Pan předseda nic nezdůvodňuje, ani nezdůvodnil. Prostě mi řekl, že nebudu součástí jeho návrhu do druhé vlády. To je celé, co mi sdělil,“ řekla ministryně České televizi.

Před schůzí vlády pak novinářům řekla, že se jí Babiš ptal na různé armádní zakázky včetně nákupu mobilních radarů. „Takže tam může být samozřejmě souvislost se zbrojními zakázkami i zbrojními firmami v České republice,“ poznamenala Šlechtová.

Připravovaný nákup radarů za 3,5 miliardy korun z Izraele nechala ministryně prověřit svou inspekcí a poznatky poté předala Vojenské policii. Hovořila o extrémně závažných pochybeních.

Prověřit nechala i další zakázky, například nákup nových víceúčelových vrtulníků. Kritici poukazovali na zdržení důležitých zbrojních zakázek. „Snažila jsem se všechno zadávat transparentně, čistě, rozplétala jsem na ministerstvu obrany spoustu klientelistických sítí,“ prohlásila Šlechtová.

Již dříve novinářům řekla, že by chtěla jako ministryně pokračovat. Musela ale čelit kritice kvůli tomu, že například ještě jako ministryně pro místní rozvoj používala na letišti VIP služby. Označila to za hon a za kampaň, kterou proti ní vede deník patřící do svěřenského fondu předsedy Babiše.

O svém dalším působení nechtěla v pátek Šlechtová mluvit. Řekla, že představu o své budoucnosti má, médiím ji ale nesdělila. Nyní začne vyklízet svou kancelář. Spekuluje se o tom, že by Šlechtovou mohl nahradit současný ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, jehož resort má obsadit předseda ČSSD Jan Hamáček.

Šlechtová před příchodem na ministerstvo obrany působila jako ministryně pro místní rozvoj. Ve své politické kariéře se mohla opřít o přízeň prezidenta Miloše Zemana. Ten ji ale v poslední době kritizoval v souvislosti s českým postojem v kauze otravy jedem novičok. 

Další výměny na ministerstvech

Předávání svých kanceláří připravují ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová (ANO), kterou vystřídá sociální demokrat Petr Krčál (ČSSD), a ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO), kterého vystřídá poslanec za ČSSD Antonín Staněk. Jiří Milek (za ANO) končí na ministerstvu zemědělství, nahradí ho Miroslav Toman, nominovaný ČSSD.

Zdroje z okolí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána v posledních dnech tvrdí, že Babiš vážně zvažuje jako nástupkyni v čele resortu poslankyni a právničku Taťánu Malou (ANO). Sám Pelikán by v čele úřadu údajně raději viděl svého náměstka Jeronýma Tejce. Malá opakovaně bránila Babiše v kauze Čapího hnízda. Podle ní by se projednání případu před soudem mohlo odsunout o čtyři roky nebo na dobu po nových volbách.