Teplo a málo srážek rychle zhoršuje vodu v rybnících, na dvou už se přemnožily sinice

Teplo a málo srážek rychle zhoršuje kvalitu vody (zdroj: ČT24)

Kvůli vysokým teplotám v posledních týdnech se rychle zhoršuje kvalita vody ke koupání. Hygienici varují před Staňkovským rybníkem v jižních Čechách, v Sykovci na Vysočině už koupání kvůli přemnoženým sinicím zakázali.

Na Vysočině hygienici prověřili jen přírodní koupaliště, která měla sníženou čistotu vody už minulý týden při první letošní kontrole. V Sykovci u vesnice Tři Studně na Žďársku se voda od minulého týdne zhoršila. V rybníku Medlov a v přehradě Sedlice se zásadněji nezměnila, nadále je tam zvýšený výskyt sinic.

V Jihočeském kraji dlouhodobě přetrvává nejhorší situace ve Staňkovském rybníku na Jindřichohradecku, kde už je podle hygieniků voda nevhodná ke koupání.

V Plzeňském kraji má zhoršenou jakost kvůli sinicím například rybník Valcha u Zavlekova na Klatovsku.

V Karlovarském kraji byla při měření koncem května zhoršená kvalita vody ve Velkém rybníku u Karlových Varů.

V Ústeckém kraji je zakalená voda v zatopeném lomu ve Varvažově a v Chabařovicích na Ústecku a jezeře Chmelař u Úštěku.

V Libereckém kraji je zhoršená kvalita vody na Máchově jezeře v Doksech, na koupališti v Chrastavě u Liberce a přírodních koupalištích u kempů v Sedmihorkách v Českém ráji a Nedamově v Dubé na Českolipsku.

  • Letošní květen byl v Česku podle měření v pražském Klementinu nejteplejší za posledních 244 let. Průměrná teplota dosáhla 19,6 stupně Celsia a vyrovnala rekord z roku 1811. V porovnání s dlouhodobým průměrem byly teploty bezmála o pět stupňů vyšší.

V Pardubickém kraji je jako každý rok zakalený rybník Hluboký na Pardubicku, protože má bahnité dno, a rybník Rosnička na Svitavsku.

Ve Středočeském kraji se sinice objevily v písníku v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku.

V Praze je tradičně horší voda v rybníku Šeberák.

Na Moravě je podle měření z konce května voda bez větších závad, zhoršená jakost vody byla pouze na nádrži Brušperk I. na Frýdecko-Místecku.

Je teplo, kromě toho stav vody je vzhledem k omezeným srážkám relativně nízký, takže je menší obměna v nádržích. Všechno bude určitě svědčit pro to, aby množství sinic narůstalo.
Jiří Kos
ředitel sekce ochrany a podpory zdraví, Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody, jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Na počátku letní sezony bývá voda vesměs dobrá. S přibývajícími týdny se však může vlivem počasí kvalita horšit kvůli přemnožení sinic. Voda pak může mít horší vlastnosti, může být kalná nebo cítit rybinou.

Výskyt sinic, které produkují zdraví škodlivé látky, mohou lidé ověřit jednoduchým testem. Vodu naberou do plastové lahve a po půl hodině se podívají, zda se zelené částice shromáždily u hladiny. Pokud ano, jsou to sinice. Pokud zůstane voda rovnoměrně zakalená v celém objemu nebo se začne tvořit větší zákal u dna, pravděpodobně jsou to řasy.