Cestovní pas a občanský průkaz půjde nově získat i do druhého dne. Lidé si však pořádně připlatí

Události ČT: Cestovní pas i občanský průkaz bude k získání už za 24 hodin (zdroj: ČT24)

Pro ty, co na poslední chvíli před dovolenou zjistí, že mají propadlý cestovní pas, nabídne stát od července řešení. Pas bude možné nově získat už za 24 hodin, dosud musel žadatel čekat minimálně šest pracovních dnů. Expresní vydání se ale prodraží, u lidí starších 15 let vyjde na šest tisíc korun. Do druhého dne budou moci lidé získat i občanský průkaz. V tomto případě je cena za rychlost nižší – tisíc korun.

Po prvním červenci se mění ceny za vydání osobních dokladů a spolu s tím i rychlost, za kterou se k žadatelům dostanou.

V letním období to nejvíc pocítí žadatelé o cestovní pas. Základní třicetidenní lhůta zůstává, stejně tak i cena – 600 korun pro starší patnácti let, mladší zaplatí jenom sto korun. Zrychlený režim se ale zkrátí ze šesti dnů na pět, přičemž se sníží i cena – u osob starších 15 let z čtyř tisíc na tři tisíce.

Změny u cestovních pasů
Zdroj: ČT24

Kdo by potřeboval opravdu expresní vyřízení, bude moct využít i variantu vyhotovení do 24 hodin. Kdo bude takto spěchat, musí se ale připravit, že u osoby starší 15 let zaplatí šest tisíc korun, u mladších pak dva tisíce.

O vyřizování cestovních dokladů ve zrychleném šestidenním režimu byl mezi lidmi v minulosti zájem, nejvíc právě v letní sezoně. „Bylo tam průměrně až osm set žádostí denně, mimo sezonu je to pro srovnání jen dvě stě žádostí“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová.

O nový pas ve zkrácené čtyřiadvacetihodinové lhůtě si lidé budou smět zažádat u kteréhokoliv úřadu obce s rozšířenou působností nebo úřadu pražské městské části, ale k vyzvednutí bude pouze na pracovišti ministerstva vnitra blízko stanice metra Pražského povstání.

  • Na Slovensku si mohou lidé cestovní pas pořídit nejrychleji do dvou pracovních dnů za poplatek 99 eur (asi 2,5 tisíce korun). O třetinu míň stojí jeho vyřízení do 10 dnů. Za standardní měsíční lhůtu se pak platí 33 eur, tedy necelých 850 korun. Pro děti a mládež jsou ceny nižší.
  • V Německu stojí klasický expresní pas pro dospělého 92 eur (necelých 2400 korun). Hotový může být v ideálním případě za tři dny, obvykle ale vydání trvá čtyři až pět dní. V urgentních případech je možné na počkání získat takzvaný dočasný pas, ten ale platí pouze rok a některé státy ho neuznávají.

Občanský průkaz vždy s čipem

Od července ale čekají změny i občanské průkazy. Kromě toho, že je bude možné tak jako pasy získat do 24 hodin, budou navíc vybaveny kontaktním elektronickým čipem. Majitel takového občanského průkazu, který si pořídí čtečku a připojí ji přes USB k počítači, bude moct komunikovat on-line se svým úřadem. Usnadní to například řešení sociálních dávek nebo daňových přiznání.

Změny u občanských průkazů
Zdroj: ČT24

Každý občan se sám při žádání o doklad rozhodne, zda si čip aktivuje, nebo nikoliv. V platnosti zůstanou dosavadní občanské průkazy bez čipu, hromadná výměna dokladů nebude.

Za vydání občanského průkazu s čipem ve standardní lhůtě 30 dnů zaplatí od července už jenom děti do 15 let. Ostatní budou muset sáhnout do peněženky v případě, že budou chtít doklad rychleji. Za pětidenní termín zaplatí pět set korun, do druhého dne to vyjde na tisíc korun. U mladších je cena nižší.

Pro řidičský průkaz bez fotky

Změny se pak od července týkají i řidičských průkazů. Lidé si o ně budou moci zažádat na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Nově nebude nutné s sebou nosit papírovou fotografii. Úředníci si ji buď vezmou z registru obyvatel, nebo pořídí na místě novou.

Výměna zůstane zadarmo. Kdo ale požádá o nový, uhradí od července čtyřikrát víc než teď – 200 korun. Expresní verze podraží na sedm set korun.

Změny u řidičských průkazů
Zdroj: ČT24