Místopředsedkyně ANO Pokorná Jermanová: Babiš premiérem je nepřekročitelná podmínka

Události komentáře: Jaroslava Pokorná Jermanová (zdroj: ČT24)

Mísopředsedkyně hnutí ANO a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová v ČT oznámila: „Pro všechny naše členy je nepřekročitelná podmínka, že premiérem má být Andrej Babiš.“ K požadavkům ČSSD na ministerstva vnitra nebo financí řekla, že věci, které se zdají neřešitelné, se v průběhu jednání mohou stát řešitelnými.

„Budeme rádi, pokud budeme moci usednout se sociální demokracií a začít od začátku,“ uvedla Pokorná Jermanová. Jednání výboru ANO, které o tom rozhodlo, prý zahájil Andrej Babiš tím, že seznámil členy s výsledky práce vyjednávacího týmu a pak se zajímal o jejich stanoviska. „Pan předseda netlačil žádnou z variant, on chtěl slyšet názor a chtěl, abychom hlasováním rozhodli, kudy máme jít a jemu dali směr. Ten dostal, “ popsala.

Podle Pokorné Jermanové se na výboru řešilo víc variant. Všechny prý zůstaly do budoucna otevřené, a to včetně jednání o toleranci od SPD. „Pro mě je to ta nejméně příjemná varianta. Pokud ale rozhodne většina o tom, že je jedinou možností, já se té většině podřídím.“

Sama by preferovala spolupráci se sociální demokracií. Podpora komunistů jí nevadí. „Ta varianta spolupráce s ČSSD s podporou KSČM je pro mě přijatelná. Já ji mám na kraji a funguje velmi dobře,“ shrnula.