Místo dálnice patnáctikilometrová zajížďka. D1 čeká o víkendu uzavírka

Dálnice D1 bude v noci ze soboty na neděli uzavřená mezi 90. a 112. kilometrem, tedy v úseku Humpolec–Jihlava. Ředitelství silnic a dálnic nechá zbourat staré nadjezdy. Výrazné omezení provozu musí řidiči očekávat již v sobotu odpoledne, úplná uzavírka potom začne v 19 hodin.

Zcela neprůjezdná bude dálnice D1 v obou směrech mezi Humpolcem a Jihlavou od sobotních 19 hodin do nedělních 9 hodin. Již od sobotních 13 hodin se však bude jezdit pouze jedním pruhem, nejprve v jednom směru, poté v obou směrech. Podobné to bude i po skončení uzavírky v neděli.

Silničáři doufají, že omezení nezpůsobí na dálnici či objízdných trasách žádná dramata. „Pro úplnou uzavírku byla vybraná noc ze soboty na neděli z důvodu velmi nízkých dopravních intenzit,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Zúžení do jednoho pruhu by nemělo trvat déle než do nedělních 15 hodin, takže nedělní špičku již neovlivní.

Během uzavírky povede objízdná trasa přes Humpolec a Havlíčkův Brod po státních silnicích I/34 a I/38. Místo 22 dálničních kilometrů ujedou řidiči po objížďce 37 kilometrů.

Z pohledu modernizace dálnice D1 se noční uzavírka dotkne hned dvou navazujících úseků rozdělených křižovatkou u Větrného Jeníkova. Sedmikilometrový úsek Větrný Jeníkov – Jihlava již je dokončený, uzavírka se ho týká proto, že jeden z bouraných mostů je přímo v prostoru jeníkovské křižovatky na 104. kilometru. Druhý nadjezd je blíže Humpolci na 92. kilometru.

Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem začala modernizace dálnice v březnu a potrvá dva roky. Jde o nejdelší z úseků, do kterých je oprava D1 rozdělena – je čtrnáctikilometrový, obvyklá je spíše délka kolem sedmi až devíti kilometrů.

Podobně jako předchozí nájezdy jdou i ty mezi Humpolcem a Jihlavou k zemi především proto, že pod nimi je příliš málo místa. Mosty přes D1 se v rámci modernizace rekonstruují tak, aby bylo možné v budoucnu autostrádu bez dalších podobně velkých zásahů rozšířit ze čtyř na šest jízdních pruhů.