Poslanci jsou pro zdanění církevních náhrad. Tři dny od výročí Února, zdůrazňují katolíci

Události: Poslanci v prvním kole podpořili zdanění restitučních náhrad (zdroj: ČT24)

Poslanci v prvním čtení podpořili komunistickou předlohu, která chce zdaňovat každoroční finanční náhrady tuzemským církvím. Stát se jejich prostřednictvím snaží kompenzovat majetek, který církve nedostanou v restitucích. Návrh nyní míří do výborů, katolíci mluví o špatné zprávě o právním stavu Česka a připomínají, že ještě o víkendu si země připomínala komunistické převzetí moci v roce 1948. Právě to masivní konfiskace církevního majetku odstartovalo.

Zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi schválený v předminulém volebním období za vlády Petra Nečase (ODS) počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun.

Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají církve během 30 let získat 59 miliard, navyšovaných o inflaci. Náhrady jsou vypláceny podle tohoto zákona pátým rokem.

Revizi církevních restitucí už před volbami v roce 2013 slibovala sociální demokracie, kvůli odporu koaličních lidovců se ale téma neotevřelo. Nyní se k němu vrací nová sněmovna, která na aktuální schůzi podpořila komunistický návrh na zdanění finančních náhrad.

Komunisté si slibují jedenáct miliard

Poslanec KSČM Vladimír Koníček tvrdí, že hodnota nevráceného majetku byla výrazně nadhodnocená a církve navíc podávají v případě některých nemovitostí žaloby na určení vlastnictví. Novela podle něj nespočívá ve zdanění náhrad, ale v tom, že se ruší jejich osvobození od daně.

Komunisté si od případné změny slibují, že stát by mohl získat každoročně zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím posílá. Výplata náhrady by se zdanila devatenáctiprocentní srážkovou daní. Za celou dobu vyplácení náhrad by stát podle KSČM nepřišel asi o 11 miliard korun.

„Ceny dohodnuté při schvalování zákona byly výrazně nadhodnocené. Na to jsme upozorňovali v průběhu projednávání zákona,“ doplňuje spolupředkladatel návrhu Koníček – a podporu zde nachází i u premiéra v demisi Andreje Babiše. „Principiálně nemám s církevními restitucemi problém. Mám problém s tím, že náhrady byly prodražené o 54 miliard,“ prohlásil.

Návrh na zdanění církevních náhrad
Zdroj: ČT24

Hlasy komunisté vedle ANO našli i u zástupců ČSSD a SPD - ve všech případech tak jde o strany, které s různou intenzitou vyjednávají s Babišovým týmem o možné vládní spolupráci.

„Finanční náhrady, které nejsou náhradou škody, ale jsou čistým příjmem, by zdaněné být měly,“ uvedl předseda SPD Tomio Okamura. „Chceme vést další debatu na výborech, zda bychom neuměli zpřesnit zdanění pouze na skutečné zisky církví, abychom nepoškodili ty, kteří dostávají skutečně jen to, co jim bylo vzato.“

ODS: Komunisté rozehrávají starou třídní nenávist

V minulém volebním období se stejná novela nedostala ve sněmovně ani do prvního čtení, nyní se návrhem bude zabývat rozpočtový a ústavně právní výbor – a to k velké nelibosti pravého středu. Znovuotevření podoby církevních restitucí totiž v dolní komoře vzbudilo odpor části Pirátů, lidovců, občanských demokratů i TOP 09.

Šéf poslanců poslední zmíněné formace Miroslav Kalousek označil za ohavné, že Babišova vláda v demisi komunistickou předlohu podpořila, i když si je vědoma možného sporu před Ústavním soudem. „Náhrada není příjem. Zdaňovat náhradu daní z příjmu je naprosto protismyslné a mimo zákon,“ konstatoval.

„Vůbec nechápeme, proč to někdo vytahuje, je to věc, která je uzavřená, ten návrh sám je pravděpodobně i v rozporu s ústavou,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala; jeho stranický kolega Marek Benda soudí, že postoj jednobarevné vlády ANO k novele je zpolitizovaný a motivovaný snahou naklonit si partaj Vojtěcha Filipa, která podle Bendy jen rozehrává „starou třídní nenávist“.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka byl zákon o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi kompromisem a nápravou křivdy. „Kdo by na zdanění nejvíce doplatil, by byla Federace židovských obcí a malé církve,“ uvedl. Místopředseda křesťanské demokracie Ondřej Benešík se pak podivil zejména nad postoji SPD: „Je paradoxní, že svatý boj za křesťanský charakter naší společnosti a proti islamizaci chtějí někteří začít tím, že podváží činnost křesťanských církví a židovské obce.“

Návrh na zamítnutí předlohy už v prvním čtení, jak jej podal Kalousek a v diskusi podpořili Benda i Bělobrádek, dolní komora neschválila. Občanským demokratům se nepodařilo ani přerušit debatu do přítomnosti ministra kultury Ilji Šmída (za ANO), jeho ministerstvo se v připomínkách pro vládu vyslovilo proti zdanění náhrad.

Katolíci: O víkendu jsme si připomněli Únor, teď se schvaluje návrh komunistů

Katolická církev už dříve uvedla, že ke zdanění náhrad není žádný důvod, v současné podobě zákona jsou výhodné pro stát a společnost, církev prokázala, že nejsou nadhodnocené. Kardinál Dominik Duka mluvil o tom, že zdanění není z právního hlediska možné.

Nyní se nechala Česká biskupská konference slyšet, že aktuální rozhodnutí poslanců nedává „dobrou zprávou o stavu právního státu“ v Česku ani o vypořádání se s komunistickou minulostí.

„Ještě o víkendu jsme si připomínali národní prohru v podobě takzvaného Vítězného února a dnes Poslanecká sněmovna schvaluje komunistický návrh. Jsme schopni prokázat a prokazujeme to, že církevní restituce v současné podobě nejsou nadhodnocené a jsou výhodné pro stát i obyvatele,“ sdělil generální sekretář konference Stanislav Přibyl. 

Případné zdanění by považovali katolíci za protiústavní a protizákonné. „V případě, že by ty kroky byly podniknuty až ke zdanění náhrad, tak bychom se museli soudně bránit,“ varoval Přibyl. Komunistický návrh by mohli poslanci schvalovat během léta. Pokud projde ve sněmovně i v Senátu, začne stát danit restituční náhrady od roku 2019.