ANO zůstává nejsilnější, pod pěti procenty se ocitli lidovci, TOP 09 i STAN

ANO zůstává podle nového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd nejsilnějším politickým uskupením v Česku. V únoru by hnutí dostalo 33,5 procenta hlasů, tedy více než dvojnásobek zisku Pirátů a ČSSD, kteří by s 13, resp. 12 procenty aspirovali na post druhé nejsilnější strany. Ze sněmovny by naopak zmizely všechny tři nejméně početné strany – TOP 09, STAN i lidovci.

Oproti lednovému volebnímu modelu CVVM v únoru posílilo ANO a také komunisté a mírně Piráti. Ti se dostali před ČSSD, která naopak drobně oslabila. Na čtvrtém místě se ziskem mírně nad deset procent by skončila ODS před KSČM, nejslabší sněmovní frakcí by pak byla SPD s 6,5 procenta.

I když se mění pořadí i zisky stran, většinou jde o mírné posuny. „Ani v jednom z případů není tato změna statisticky významná,“ uvedli autoři průzkumu ke změnám oproti lednovému modelu.

Volební model podle agentury CVVM – únor 2018
Zdroj: CVVM

Oproti současné situaci s devíti stranami a hnutími by ovšem podle nového volebního modelu usedli ve sněmovně zástupci pouze šesti subjektů. Volební model, který vzešel z průzkumu provedeného v první polovině února, totiž předpokládá, že by Starostové dostali 3 procenta hlasů a TOP 09 i KDU-ČSL 3,5 procenta, takže by ani jedna z těchto stran v dolní komoře nebyla zastoupena.

V případě TOP 09 a STAN naznačoval hrozbu vypadnutí ze sněmovny již lednový model, lidovci tehdy ještě byli na pětiprocentní hraně.

Voleb by se v únoru zúčastnilo 37 procent voličů a 27 procent o tom uvažuje, naopak 20 procent by volit rozhodně nešlo.

CVVM sbíralo data pro volební model od 3. do 15. února, výzkum tedy proběhl ještě před sjezdem ČSSD, na kterém si strana zvolila nového předsedu. Výzkumníci se obrátili na reprezentativní vzorek 1119 lidí starších 15 let, z toho 1072 s volebním právem.