Rebelové z ODS se zřejmě vyhnou soudu, politickou dohodu kryje imunita

Brno - Exposlanci ODS Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř patrně nebudou souzeni za údajné dohody o rezignaci výměnou za posty ve státních firmách. Nejvyšší soud je dnes vyňal z pravomoci orgánů činných v trestním řízení s tím, že politickou dohodu chrání jejich poslanecká imunita. Tzv. rebelové tak mohou být stíháni jen za činy v období po opuštění sněmovních lavic. Podle olomouckého žalobce Ivo Ištvana budou propuštěni z vazby, stát by se tak mohlo ještě dnes.

Někdejší zákonodárci čelili obvinění, že výměnou za složení mandátů přijali místa v dozorčích radách státních podniků. Díky jejich odchodu ze sněmovny mohla vláda premiéra Petra Nečase schválit zvýšení DPH pro letošní rok, se kterým předseda vlády spojil i hlasování o důvěře kabinetu (více viz infobox níže).

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že za výkon poslaneckého mandátu, který chrání imunita, je třeba považovat i různé politické dohody, kompromisy či politická rozhodnutí. "Své výroky a své jednání prováděli na půdě Poslanecké sněmovny jako poslanci,„ uvedl v Událostech mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. “Jednání poslanců na půdě Poslanecké sněmovny chrání imunita, a jsou tedy z trestního řízení vyjmuti."

Soud rozhodoval jen o Tluchořovi a Šnajdrovi, Ivan Fuksa se na něj neobrátil. „Pan Fuksa zatím žádost k Nejvyššímu soudu nepodal, a proto o něm Nejvyšší soud nerozhodoval,“ podotkl Knötig. Postoj NS by se ale měl analogicky promítnout i do jeho případu.

Trojice exposlanců by mohla vazbu opustit ještě dnes, žalobci musí vypracovat příkazy k jejich propuštění, to by se mělo týkat i Fuksy. Fuksa a Šnajdr jsou v ostravské vazební věznici, Tluchoř v Olomouci.

Další stíhání se bude týkat jen doby po ztrátě imunity

Podle Šnajdrova advokáta Trojana soud zrušil tu část stíhání, která se týkala klientova sněmovního angažmá; oba politici se tak nyní mohou zpovídat pouze za věci, které se staly po 7. listopadu, kdy složili poslanecký mandát a s ním i imunitu; o takovém rozdělení celého případu ovšem pochybují i samotní právní zástupci. „Takto ten skutek nelze rozdělit, neboť je tam příčinná souvislost; jedno jednání navazuje na druhé. Mělo by to znamenat, že by obvinění měli být propuštěni z vazby,“ konstatoval Tluchořův právní zástupce Jiří Brátka.

Oba návrhy na vynětí ležely u Nejvyššího soudu od června. Šnajdr a Tluchoř zřejmě zkusili stejnou strategii, s níž loni uspěl Vít Bárta (VV). Nejvyšší soud tehdy rozhodl, že Bárta nebude souzen za to, že spolustraníkům na jednání poslaneckého klubu VV nabídl výhodnou půjčku. Na čin, který se odehrál na půdě sněmovny, se totiž vztahovala imunita. Podobné argumenty nyní zřejmě uplatnili také Šnajdr a Tluchoř.

PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ: Skupinu rebelů v občanské demokracii tvořili Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř; loni na podzim komplikovali vládní záměr zvýšit DPH, když odmítali zvednout ruku pro daňový balíček ministra financí Miroslava Kalouska. Zaštiťovali se tehdy slovy o dodržování programové čistoty ODS a opírali se mj. o autoritu tehdejšího prezidenta Václava Klause, který záměr Nečasova kabinetu rovněž kritizoval. Vláda se tak vystavila hrozbě svého pádu, protože premiér Petr Nečas spojil hlasování o daňových změnách s hlasováním o důvěře celému kabinetu.

Poté, co rebel Fuksa na dušičkovém kongresu ODS neúspěšně vyzval Nečase k boji o předsednické křeslo, se všichni tři rebelové svého poslaneckého mandátu vzdali, a sněmovna díky tomu daňové změny odsouhlasila. Fuksa obdržel post v Českém Aeroholdingu, Šnajdr se pak stal členem a později i předsedou dozorčí rady společnosti Čepro, Tluchoř měl zamířit do orgánů ČEZu.

Ištvan: Příběh nekončí

Samotní žalobci z olomouckého zastupitelství, kteří případ dozorují, si chtějí vynětí Tluchoře a Šnajdra z pravomoci policie zanalyzovat. Podle aktuálního vyjádření olomouckého státního zástupce Ivo Ištvana ale z rozhodnutí soudu nevyplývá, že by nebylo možné trestní stíhání vést. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu tak, jak ho interpretujeme, nevylučuje možnost stíhání pro předmětný trestný čin,“ uvedl Ištvan v rozhovoru pro ČT.

„Nejvyšší soud připouští možnost, že okolnosti, za kterých se poslanec vzdal mandátu, mohou být předmětem šetření orgánů činných v trestním řízení, takže my s tím rozhodnutím budeme dále pracovat,“ dodal s tím, že věc nepovažuje za uzavřenou. Ištvan dále nevyloučil možnost obrátit se na NS s dotazem, zda jsou vyňati i pro případ, kdy se jednání dopustili mimo půdu Poslanecké sněmovny. „Je možné, že nám výklad Nejvyššího soudu další postup osvětlí.“