NSZ uložilo výtku státnímu zástupci Galátovi. Pochybil v kauze Zadeh

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) udělilo výtku žalobci Michalu Galátovi. Podle nich pochybil v případu česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha, když z vyšetřovacího spisu nevyřadil odposlechy důvěrných telefonátů Zadeha s jeho advokáty.

„Dozorový státní zástupce dostatečně nereagoval na primární chybný postup policejního orgánu, když z vyšetřovacího spisu nevyřadil nedůkazní záznamy komunikace mezi klientem a obhájcem, “ komentoval výsledek prověrky mluvčí NSZ Petr Malý.

Galát už případ nedozoruje, v létě ho z kauzy stáhl olomoucký vrchní státní zástupce a podal na něj kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Jednání je nařízeno na 12. prosince.

Trestní oznámení na státního zástupce podala Unie obhájců – podle NSZ ale pochybení nebylo tak závažné, aby se jednalo o trestný čin. „Není zde dáno podezření ze spáchání trestného činu, a proto byla příslušnému státnímu zástupci uložena výtka,“ komentoval výsledek prověrky mluvčí NSZ Petr Malý.

Galát měl pochybit v tom, že při rozhodování o vazbě pro Zadeha soudu předložil vyšetřovací spis i s odposlechy mezi obviněným a jeho obhájci. V nich Zadeh probíral s advokáty také taktiku obhajoby, a její zveřejnění ve spisu tak mělo negativně ovlivnit šance obviněného před soudem.

Nesprávný postup s odposlechy

Výtku může NSZ udělit státnímu zástupci za drobné nedostatky a poklesky. Písemně mu tak vytkne jeho pochybení, aniž by podalo návrh na zahájení kárného řízení. „Obecně lze uvést, že jde o reakci na méně závažné pochybení, které je popsáno v písemném dokumentu. Tento dokument se zakládá do osobního spisu státního zástupce a může ovlivnit jeho hodnocení či budoucí kariérní postup,“ upřesnil Petr Malý.

obrázek
Zdroj: ČT24

NSZ našlo v případu chyby i v minulosti. Policie i dozorový státní zástupce podle něj pochybili při nakládání s odposlechy. Podle NSZ například žalobce adekvátně procesně nereagoval na to, že uplynula nejvyšší přípustná doba trvání koluzní vazby a po uplynutí lhůty neoprávněně stanovoval podmínky pro uskutečnění návštěv ve výkonu vazby.

Komplikovaný proces se týká miliardových daňových úniků. Podle státního zastupitelství skupina v letech 2012 a 2013 přivezla do Česka stovky milionů litrů pohonných hmot ze Slovinska a Německa a stát šidila na daních pomocí falešných daňových přiznání. Využívala prý takzvané bílé koně.

V řetězci firem figurovalo přibližně 65 společností, celková škoda podle státního zastupitelství činí 2,5 miliardy korun. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.