Zamítnuté soukromé školy se bouří. K Ústavnímu soudu míří stížnost

Události ČT: MŠMT letos zamítlo více soukromých škol. Ředitelé v tom vidí záměr (zdroj: ČT24)

Ministerstvo školství nepovolilo sedmadvaceti soukromým školám zahájit provoz od 1. září. Někteří ředitelé mluví o tom, že k soukromému školství se nově na ministerstvu staví zády. Dokonce kvůli tomu vzniká i ústavní stížnost. Resort se ale brání tím, že kritéria se nijak nezměnila, jen úředníci důkladněji posuzují žádosti.

V Česku v současné době funguje na 180 soukromých základních škol. Zařadit se k nim mohla také první zlínská soukromá ZŠ. Libor Daňhel ale nedostal od ministerstva povolení, protože podle úředníků škola nesplňovala dlouhodobý záměr České republiky. Podal proti němu rozklad, který by měl úřad vyřídit do 90 dnů, lhůtu ale podle Daňhela úřad nedodržel.

„Probíhá nové správní řízení, nové posuzování, v rámci kterého sám pan ředitel požádal o změnu v žádosti, vypracovávají se nová stanoviska,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Jarmila Balážová. Uznává ale, že ke zpoždění ze strany úředníků dojít mohlo.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ředitel společnosti Scio Ondřej Šteffl kvůli zamítavému stanovisku na vznik další Scio školy sepsal stížnost k Ústavnímu soudu. „V Ústavě je jasně napsáno, že soukromé školy se budou povolovat v souladu se zákonem a ony se v podstatě teď nepovolují v souladu se zákonem, ale na základě nějakých předpisů, které už nepatří do zákona,“ tvrdí Šteffl.

Jak Šteffl, tak Daňhel vidí v postupu ministerstva záměr a poukazují na srovnání povolených soukromých škol loni a letos. Zatímco v roce 2016 dostalo z 53 žádajících škol povolení 42, v tomto roce ministerstvo zamítlo 21 ze 48 žádostí.

Ovšem resort školství upozorňuje, že řada žádostí je ještě v připomínkovém řízení. „Ministerstvo nevydalo žádný plošný zákaz soukromých škol. I v tomto školním roce samozřejmě jsou soukromé školy, které povolovány jsou,“ konstatovala mluvčí Balážová.

  • Vloni v České republice fungovalo 180 soukromých škol, které navštěvovalo bezmála 12 tisíc žáků. Do státních škol chodilo přes 906 tisíc žáků.
  • V září usedne do školních lavic zřejmě méně prvňáků než v předchozích letech, podle odhadů ministerstva asi 108 tisíc, což je podobně jako v letech 2012 a 2013. Celkový počet žáků základních škol se podle odhadů ministerstva školství zvýší o 16 700 na přibližně 922 900.
  • Naproti tomu se po letech zřejmě zastaví úbytek středoškoláků. Do prvních ročníků by jich mělo nastoupit zhruba 102 400, což je oproti loňsku přibližně o 1500 žáků více.
  • Počet přijatých na střední školy by mohl být druhým rokem poměrně stabilní. Na střední školy nastoupí zřejmě zhruba 102 400 žáků, což je přibližně o 1500 dětí více než loni.
  • V denní formě (bez nástavbového a zkráceného studia) se jich bude vzdělávat celkem asi 395 000, což je ale stále o zhruba 118 500 žáků méně, než bylo před deseti lety. Na gymnáziích jich bude přibližně 130 300, z toho na víceletých 81 800.
  • Do mateřských škol směřuje asi 370 000 dětí včetně těch, kterých se týká povinný poslední rok předškolního vzdělávání. Část z nich požádala zřejmě o individuální vzdělávání, ale tento odhad ministerstvo nemá k dispozici.