Do Česka se ve čtvrtek přivalí silné bouřky. Přinesou kroupy… a podzim

Český hydrometeorologický ústav varuje před silnými bouřemi, které ve čtvrtek odpoledne a večer dorazí nad české území. Doprovázet je může přívalový déšť, silný vítr a krupobití. Studená fronta současně ukončí stávající letní počasí – už v pátek se mají v západních Čechách teploty propadnout na podzimních patnáct stupňů.

Výstraha ČHMÚ platí od čtvrtečních 14:00 do 22:00 pro kraje Liberecký, Ústecký, Jihočeský, Středočeský, Prahu a části Plzeňského kraje a Vysočiny. „Bouřky budou v pozdních nočních hodinách postupně přecházet v trvalý déšť, který bude pokračovat i v průběhu pátku,“ uvedli meteorologové s tím, že ve srážkách očekávají úhrny kolem 30 milimetrů a nárazový vítr o síle sedmdesáti kilometrů v hodině.

Studená fronta, která bude během čtvrteční noci a pátku přecházet přes české území, také ukončí stávající ráz počasí s jasnou oblohou a místy i tropickými teplotami. Zatímco ještě ve čtvrtek mají teploty vystoupat na 28 až 32 stupňů Celsia (což z 31. srpna udělá nejteplejší den tohoto týdne), 1. září se mají výrazně propadnout – a republiku prakticky rozpůlit.

Předpověď počasí pro následující tři dny
Zdroj: ČT

Podzim klepe na dveře

„V pátek se od západu začne citelně ochlazovat,“ potvrzuje meteoroložka ČT Marie Odstrčilová. „Teplotní rozdíly budou od patnácti stupňů na západě Čech po dvaatřicet stupňů Celsia na východě a jihovýchodě Moravy. Jak bude studená fronta přecházet, na Moravě a ve Slezsku může být polojasno, ale v Čechách už bude zataženo a pršet.“

Nástup podzimu pak ohlašuje předpověď pro sobotu. Meteorologové očekávají zataženou nebo skoro zataženou oblohou a teploty mezi čtrnácti a osmnácti stupni v Čechách, na Moravě a ve Slezsku mezi sedmnácti a jednadvaceti. Tam také ještě může doznívat přechod studené fronty, podle Odstrčilové by na východě mohl být déšť místy i vydatnější.

Týdenní předpověď počasí
Zdroj: ČT