Případ někdejšího nuceného správce VZP Pečenky míří k Nejvyššímu soudu

Bývalý nucený správce Všeobecné zdravotní pojišťovny Antonín Pečenka se chce u Nejvyššího soudu bránit dvouleté podmínce, kterou dostal kvůli smlouvě na protonové centrum. Městský soud tímto verdiktem pravomocně uzavřel letos na jaře letitý spor.

Podle předsedy Obvodního soudu pro Prahu 3 Radka Maříka již je spis u Nejvyššího soudu. Zatím ale zůstává pravomocný rozsudek, podle kterého se Pečenka přípravou dvanáctimiliardového kontraktu pokusil o zneužití pravomoci.

Smlouvu totiž Pečenka s firmou Proton Therapy Centre Czech podepsal v roce 2006 jen několik dní před tím, než ve funkci nuceného správce VZP skončil. Dokument ale podle obžaloby náležitě neprojednal a hned ho potvrdil razítkem ministerstva zdravotnictví.

Smlouva předpokládala uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu protonovému centru garantovala po dobu 15 let hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně.

Cena léčby měla podle plánovaného dlouhodobého kontraktu vyjít na více než 12 miliard korun. Pojišťovna však na požadavky zakotvené ve smlouvě o smlouvě budoucí odmítla přistoupit a vyhrála následný spor o platnost dokumentu. Smlouvu o úhradě péče nakonec s centrem uzavřela po intenzivních jednáních teprve loni.

Kauzou se soudy zabývají už řadu let. Odvolací soud ji projednával třikrát: ve dvou případech zrušil nepravomocné rozsudky, které Pečenku zprošťovaly obžaloby, případně celou věc pokládaly za promlčenou. Nakonec Pečenkovi, který vinu od začátku odmítá, potvrdil podmínku.

VZP se také po Pečenkovi domáhala náhrady nákladů vynaložených na spory s centrem. Soud ji však odkázal, aby se odškodnění domáhala v civilním sporu.