Jak zabránit letním nehodám? Pozor na slunce i déšť

V létě řidiče ohrožuje slunce i déšť (zdroj: ČT24)

Letos v červnu zemřelo na českých silnicích skoro dvakrát více lidí než vloni. Policisté evidují za uplynulý měsíc 64 obětí, v červnu 2016 jich bylo 36. Meziročně přibylo mrtvých při dopravních nehodách i za celé první pololetí, letos počet vzrostl na 231. K častějším letním nehodám přispívá také počasí – přívalové deště i extrémní horka.

Řidiči podle dopravních odborníků především podceňují odpočinek. Při lijácích navíc bývají neopatrní a nepřizpůsobí jízdu mokré vozovce. Lokální přeháňky přitom mohou přijít náhle. „Pod kolem se vytvoří vodní vrstva, takže pneumatika přestane mít styk s vozovkou,“ vysvětluje instruktor karlovarské autoškoly Bohumil Hejhal, co se v případě prudkého deště na silnici děje. 

Nebezpečné jsou ale i horké slunečné dny. Vysoké teploty řidiče rychle vyčerpávají, dříve se unaví. Nedostatek odpočinku, málo přestávek a únava jsou pak v létě častými příčinami vážných dopravních nehod. „Problémem mikrospánku je, že prakticky nejde ovlivnit. Člověk si neuvědomí, že mikrospánek přichází. Je to vlastně jenom takové ‚cvak‘ a v tu chvíli se může stát velké neštěstí,“ varuje ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje Roman Sýkora.

Rizika letního cestování
Zdroj: ČT24

Klimatizace v autě únavu jen oddálí. Odborníci varují před jízdou delší než tři hodiny v kuse. Řidiči by při dlouhých cestách měli také pamatovat na ostré slunce i na nezkušené kolegy s půjčenými karavany a cyklisty. I předvídavost totiž může zabránit dalším nehodám. 

Vydáno pod