Zkrachovala další stavební firma. Šéfové podnikají dál, 20 milionů splácet nechtějí

EDC Group zkrachovala, dvacetimilionové dluhy nesplatí (zdroj: ČT24)

Společnost EDC Group, jeden z největších zhotovitelů dřevostaveb v Česku, skončila v konkurzu. Na padesátku věřitelů nezbyl téměř žádný majetek.

Lidem, kteří přišli o životní úspory, vadí, že majitel ihned založil novou stavební firmu a o vrácení peněz se s nimi nechce bavit.

Rodina paní Rezzlerové musí teď vyžít z životního minima. O zálohu vyplacenou stavební firmě EDC přišla a dům si musela postavit svépomocí. „Musíme splácet závazky, které jsme si museli udělat na základě toho, že jsme přišli o milion,“ říká Anna Rezzlerová.

Ve firmě, kterou vedli podnikatelé Luděk Vondruš a David Kočí, nezbyl oficiálně žádný majetek. Jednatel Vondruš si ale koupil novou firmu MM Stavby Praha a teď staví asi čtyřicet kilometrů od Prahy u obce Jiřice.

Luděk Vondruš a David Kočí
Zdroj: ČT24

Přímo na stavbě tu pod hlavičkou nově založené firmy působí jeden ze šéfů zkrachovalé EDC Group Kočí. „Firma EDC už neexistuje. Já ani nemám z čeho to hradit,“ říká Kočí o 20 milionech, které EDC Group dluží věřitelům. Kočí tvrdí, že v nové firmě pracuje jako dělník.

Majitel nové firmy a zároveň bývalý šéf zkrachovalé společnosti na dřevostavby Luděk Vondruš vedl v minulosti už čtyři společnosti, které skončily v konkurzu nebo v likvidaci. „Mrzí mě klienti, mrzí mě ten podnikatelský záměr. Já majetek nemám,“ říká Vondruš.

„Já si myslím, že to je trošku jinak, že nás v podstatě okradli,“ říká jeden z klientů EDC Group Jaroslav Šotkovský.

Ve stavebnictví a pod novou hlavičkou působí podle zjištění ČT také obžalovaný exšéf společnosti Lidové domky Pavel Hric. Lidé v projektu přišli zhruba o 50 milionů korun. Ani on nechce věřitelům zaplatit.

Zatímco Hric dostal zatím nepravomocně trest šestiletého vězení, podnikatelé Kočí s Vondrušem dosud stíháni nejsou. Podle policie nebyl prokázán úmysl lidi o peníze připravit.

Za stovky podvedených klientů dostal jednatel Lidových domků šest let (zdroj: ČT24)