Konec dohadů o minuty: Ministerstvo proplatí zachranářům lety i mimo pohotovost

Ministerstvo zdravotnictví bude leteckým záchrankám proplácet i akutní zásahy mimo provozní dobu. Počet takových vzletů se podle úřadu vejde do desetiprocentního navýšení úhrad, které povolují už uzavřené smlouvy. Podle Českého rozhlasu tak stát zaplatí všechny zásahy v letošním roce. Resort tak reaguje na kontroverze, které vzbudilo rozhodnutí neplatit vzlety vrtulníků společnosti DSA mimo čas pohotovosti.

Sjednaná pohotovostní doba začíná každý den v 07:00 a končí mezi 16:00 a 21:00 v závislosti na ročním období (a denním světle). V této době může krajská záchranná služba vrtulníky požádat o vzlet.

Firma DSA si ale stěžovala, že jí nechce ministerstvo proplatit vzlety k akutním případům, které sice byly mimo tuto dobu, ale třeba jen o dvě minuty. Záchranáři totiž dostali žádost z operačního střediska v 6:57 a o dvě minuty později vzlétli. Pohotovost však mají právě až od 7:00.

„Bylo nahlášeno sražené dítě v bezvědomí, dispečink věděl, že už jsme připraveni na službu, tak přece nebude koukat na hodiny,“ uvedl Daniel Tuček ze společnosti DSA. Právě tento případ odmítlo ministerstvo proplatit.

Podle DSA ale bylo takových případů více. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula tehdy tvrdil, že podle právního názoru ministerstva není možné takové lety uhradit.

Po kritice ale začalo ministerstvo zdravotnictví v minulých dnech otáčet a teď se zdá, že je celý spor zažehnán: „V rámci stávajících kontraktů budeme hradit i oprávněné vzlety, které nastanou před i po původně pevně stanovené době. Snahou je nepochybně zabezpečit maximální dostupnost péče v co nejkratší době,“ napsal na Facebooku ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).

Podle náměstka Romana Prymuly je totiž možné navýšit stávající kontrakt. „Naštěstí se ukázalo, že počet letů, které jsou mimo oficiálně deklarované a vysoutěžené hodiny, je natolik nízký, že se vejde do 10procentního navýšení. Kontrakt je tedy možné navýšit a my jsme schopni proplatit všechny lety mimo deklarované hodiny,“ dodal pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Prymula.