Po 20 letech stanul před soudem bývalý šéf Poldi. Trest kvůli Klausově amnestii nepadne

Události: Stehlík po 20 letech před soudem (zdroj: ČT24)

20 let po obvinění, že neodváděl peníze na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy, stanul před soudem bývalý šéf kladenských hutí Poldi Vladimír Stehlík. Další bod obžaloby ho viní z poskytování bezúročných půjček, kvůli nimž ocelárnám vznikly mnohamilionové škody. Stehlík před soudem stanul po 20 letech od svého obvinění. Uložení trestu mu nehrozí, protože na kauzu dopadla amnestie bývalého prezidenta Václava Klause.

Stehlík byl obviněn v roce 1996 spolu se synem Markem a Lubošem Pejpou. Policisté mu dávali za vinu, že neodvedl 25 milionů korun na zdravotní pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy. Podle obžaloby místo toho peníze použili pro podnikatelské nebo osobní aktivity.

Další body obžaloby tvrdí, že Stehlíkovi s Pejpou poskytovali firmě Bohemia Art bezúročné půjčky, čímž ocelárny utrpěly škodu kolem 67 milionů. Další, více než stomilionová újma údajně vznikla kvůli neoprávněnému převodu majetku oceláren do nově založené společnosti Poldi Steel.

Stehlík: Jsou to kecy

Stehlíkovi je 73 let. „Jsem štěstím bez sebe, že konečně před soudem stojím. Samozřejmě, že se necítím vinen,“ okomentoval situaci. Obžalobu v plném rozsahu odmítl. „Jsou to kecy,“ prohlásil při téměř čtyřhodinové výpovědi před soudem.

Stehlík proces označil za obrodu českého průmyslu. Chce dokázat, že za krach slavné firmy mohou jiní. Naznačuje, že celá kauza je dílem zájmu politických a ekonomických skupin tehdejší doby.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trest nepadne

Vleklou kauzu nejprve téměř deset let vyšetřovala policie. Soudy obžalobu mají od roku 2005. Kvůli Stehlíkovu zdravotnímu stavu justice vyčlenila jeho část k samostatnému projednání. V roce 2008 jeho těžká choroba stíhání dočasně přerušila. V mezičase paralelně stíhaný Pejpa zemřel a v případě Marka Stehlíka se uplatnilo amnestijní rozhodnutí tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Amnestie se týkala také Vladimíra Stehlíka, ten ale trval na projednání obžaloby, kterou se tak po dvou dekádách začal zabývat Krajský soud v Praze. Potrestat však Stehlíka nemůže. Na konci procesu pouze konstatuje, zda je vinen, nebo nevinen.

  • Stehlík se do kladenských hutí dostal v roce 1993. Výroba tehdy stála a vláda firmu urychleně privatizovala. Stehlíkova firma Bohemia Art zvítězila v obálkové soutěži, když za 66 procent akcií nabídla 1,75 miliardy korun. Všechny peníze však nikdy nezaplatila. Výsledkem byl nakonec Stehlíkův odchod, části holdingu se postupně dostaly do konkurzu a zastavily výrobu.

111 tisíc amnestovaných

Amnestie zahrnula přes 111 tisíc odsouzených a obviněných. Klaus čelil ostré kritice především za druhý článek amnestie. Nařídil jím zastavení pravomocně neskončených trestních stíhání, pokud od jejich zahájení uplynulo k 1. lednu 2013 více než osm let. Výjimkou byly kauzy, v nichž hrozil vyšší než desetiletý trest. Zastaveny byly desítky procesů včetně řady případů významné hospodářské kriminality. Ústavní soud obdržel návrh na zrušení druhého článku, který odmítl.