Senát dostane na projednávání zákonů dvojnásobnou lhůtu

Lhůta na projednání zákonů v horní komoře by se měla prodloužit ze třiceti na šedesát dnů. V Otázkách Václava Moravce o tom informovali premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (STAN). Příslušná ústavní novela by podle nich měla projít ještě v tomto volebním období.

Podle současných pravidel má Senát na projednání běžných zákonů měsíční lhůtu, oba aktéři poledního diskusního pořadu České televize se ale shodli na tom, že je nedostatečná a senátoři se normám, jež přišly ze sněmovny, nemohou kvůli časovému presu dostatečně věnovat. Ke změně by mělo dojít ještě tento rok.

„V novele ústavy, která prochází sněmovnou, by mělo být prodloužení lhůty pro projednání v Senátu z 30 na 60 dní,“ informoval místopředseda dolní komory Petr Gazdík s tím, že na prosazení ústavní změny ještě ve stávajícím složení sněmovny panuje dohoda mezi oběma komorami.

Aby měly senátní změny „hlavu i patu“

Informaci následně potvrdil i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Jeho stranický kolega Jiří Dienstbier ještě jako šéf vládních legislativců sice připravoval komplexnější ústavní úpravu, na ní ale podle Sobotky nepanuje shoda, a proto se politická reprezentace pokusí prosadit aspoň delší lhůtu Senátu.

„Senátu to dává větší prostor. Při projednávání zákonů by neměl být v pozici ano-ne, a takto dostane čas, aby se na zákony podíval podrobněji,“ soudí premiér a obdobně mluví i Gazdík: „Senát získá větší funkčnost, protože za šedesát dní jsou senátoři schopni probrat, aby případné změny, které v zákoně udělají, měly hlavu a patu.“

Vydáno pod