Všechny expozice Národního muzea budou po opravách přístupné v roce 2020

Všechny expozice Národního muzea se po opravě otevřou do poloviny roku 2020. Ke stému výročí vzniku Československa v roce 2018 skončí stavební práce a v historické budově se otevře velká česko-slovenská výstava. Při kontrolním dni na stavbě to uvedl ředitel muzea Michal Lukeš. V dalším roce budou pro veřejnost zpřístupněny přírodovědecké expozice a o rok později i historické expozice v Nové budově.

Generální rekonstrukce muzea začala na jaře 2015, pro návštěvníky ale byla zavřena ještě o čtyři roky dříve. Od svého postavení v roce 1891 se totiž Národní muzeum nedočkalo výrazné rekonstrukce.

V minulosti prodělalo jen tři opravy většího rozsahu - po zásahu bomby na konci druhé světové války. Poté, kdy v srpnu 1968 průčelí poškodily kulky za samopalů vojsk Varšavské smlouvy, a v 70. letech, tehdy narušily statiku severovýchodního křídla odstřely při budování metra. 

Před několika lety však historické budově dokonce hrozilo uzavření, protože nesplňovala bezpečnostní normy. Podle dřívějších plánů mělo muzeum v opravené budově oslavit 200 let od svého založení a 100 let od vzniku Československé republiky.  

Pod magistrálou se hloubí tunel do nové budovy

„Jsme asi v poločase stavby, uplynulo necelých 20 měsíců, co jsme stavbu předali stavební firmě. Je to velice náročná stavba, myslím, že je to jedna z nejnáročnějších staveb, která v České republice probíhá, ať už velikostí, tím, že třetina prací jsou speciální památkářské práce na národní kulturní památce, i tím, že leží ve středu Prahy,“ dodal ředitel muzea Michal Lukeš.

Interiér budovy je kvůli tlumení otřesů obedněný dřevotřískou, muzeem zní sbíječky a venkovním výtahem se vozí lidé i materiál. Z nádvoří lze vidět, jak se pod historickou budovou a magistrálou hloubí podzemní spojovací cesta do Nové budovy. V sálech pracují restaurátoři v typickém záklonu na stropních malbách, práce na venkovních plastikách kvůli mrazu dočasně ustaly. 

Brífink k probíhajícím opravám Národního muzea (zdroj: ČT24)

Staveniště si v úterý prohlédli předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). „Jsem přesvědčený, že budova bude nádherná. (…) Už dnes jsme mohli vidět fragmenty toho, jak třeba bude vypadat nová fasáda, jak vypadají rekonstruované stropy. Otevření Národního muzea bude jednou z důležitých událostí roku 2018,“ prohlásil premiér Sobotka.

Rozpočet oprav je asi 1,6 miliardy

Rekonstrukce měla vyjít zhruba na 1,6 miliardy korun a podle ředitele se daří tento limit plnit. Po dokončení oprav se mohou návštěvníci těšit na nové prohlídkové okruhy. Vznikne řada odpočinkových míst, dětských koutků, kavárna i obchod se suvenýry. Změnit by se měl také přístup k hlavnímu vchodu, po plánovaném přeložení severojižní magistrály bude za budovou muzea klidový prostor před muzejní fontánou. 

V rámci rekonstrukce se také stará budova Národního muzea spojí tunelem s budovou bývalého Federálního shromáždění, která mu rovněž patří a do níž mohou návštěvníci zavítat i během oprav historické budovy.

Rekonstrukce Národního muzea je v polovině, Státní opera se teprve chystá (zdroj: ČT24)

Oprava čeká i Státní operu

Rozsáhlou opravou má projít také budova nedaleké Státní opery. Tam měly začít práce už loni na podzim, výběrové řízení se ale protáhlo. Vyhrála ho firma Hochtief s nabídkou 857 milionů korun, další firmy se ale ještě do pátku mohou odvolat k antimonopolnímu úřadu.

Pokud nikdo zakázku nenapadne, podepíše Národní divadlo smlouvu s vítězem příští pondělí a v únoru začne vítězná firma operu opravovat. Zpěváci, tanečníci a další členové Státní opery hrají už od začátku podzimní sezóny v partnerském Národním a Stavovském divadle a také hostují v hudebním divadle v Karlíně.

Kompletní rekonstrukce Státní opery by měla trvat víc než dva roky, veřejnosti by se měla opravená budova otevřít v roce 2019. Diváci tam najdou nejen nové sedačky, ale i nové vybavení všech lóží. A kompletní rekonstrukcí projde i místní pětisetkilový lustr stejně jako celé zázemí budovy. Podstatnou opravou projde i velká točna pod jevištěm.