Letos budou zápisy prvňáčků až v dubnu. Psychologové to ovšem kritizují

Zápisy do prvních tříd letos nově až v dubnu (zdroj: ČT24)

V letošním roce se mění termín zápisů do prvních tříd základních škol. Zatímco v minulých letech se zápisy konaly od půlky ledna do půlky února, tak letos půjdou budoucí prvňáčci k zápisu až v dubnu. Ministerstvo školství si od toho slibuje snížení stále vysokého počtu odkladů povinné školní docházky. Psychologové naopak oponují, že děti budou chodit na posouzení zralosti ještě dříve než v minulých letech.

Změna tak podle kritiků spíše než dětem vyhovuje ředitelům základních škol. Ti si totiž stěžovali, že rodiče chodili se žádostí o odklad nástupu do první třídy pozdě a školy tak měly nepřesné údaje. 

Podle psychologů je sice v pořádku záměr dopřát dětem více času, jenže na posouzení zralosti mohou chodit paradoxně ještě mladší děti než teď. Zápisy do prvních tříd se sice posunuly z ledna na duben, doba na posudek dítěte se ale také posunula, z konce května na duben: „V době zápisu už musí rodič požádat o odklad školní docházky, takže dobrý úmysl, špatný výsledek,“ kritizuje dětský psycholog Petr Klíma. 

Ministerstvo si ale od posunutí termínů zápisů slibuje, že by se mohl snížit počet odkladů, který se dlouhodobě pohybuje kolem 10 %. Každý rok o něj stále žádají rodiče více než 16 000 dětí. Důvodem je hlavně školní nezralost. „U některých dětí pomůže měsíc, u některých pomůžou dva, ale u některých nepomůže ani rok,“ dodává učitelka Blanka Špátová. 

Přednost mají děti ze spádové oblasti

Letos se zápis týká dětí narozených od 1. září 2010 do 31. srpna 2011 a dětí, které měly loni odklad školní docházky. K povinnému základnímu vzdělávání je musejí přihlásit rodiče. Ze zákona není nezbytné, aby se k zápisu dostavili s dítětem. Jeho účast se ale doporučuje a více než čtyři pětiny škol ji loni požadovaly.

Přijímají se přednostně děti, pro které je škola spádová. Další zájemce mohou školy seřadit podle předem vypsaných kritérií. Nejčastěji zohledňují vzdělávání staršího sourozence v téže škole.