Irák buduje letecké muzeum. Pomáhají mu čeští vojenští historici

Čeští vojáci pomáhají s výstavbou Leteckého muzea v Bagdádu (zdroj: ČT24)

Česko se irácké armádě snaží pomoci v boji proti islámským teroristům výcvikem vojáků, zasláním munice nebo chirurgickým týmem. Nově se ale zapojilo i do projektu, který přímo s válkou nesouvisí. Čeští vojáci i vojenští historici pomáhají při výstavbě Leteckého muzea v Bagdádu.

Muzeum nyní dočasně sídlí ve vojenské základně Hasan Ala v irácké metropoli. Je zde zatím jedenáct letounů a jeden vrtulník. „I teď, kdy zde probíhá regulérní válka, vydal velitel vzdušných sil pokyn, aby se začaly zachraňovat artefakty irácké vojenské letecké historie,“ uvedl poradce ministerstva obrany Milan Mikulecký.

V muzeu je už nyní několik vzácných exponátů. Vrtulníkem Mi-4 létal diktátor Saddám Husajn, na cvičném letounu z padesátých let se zase podle Iráčanů učil létat irácký král Fajsal. Nechybí zde ani britská stíhačka Hawker Hunter, švýcarský cvičný Pilatus nebo MiG – 19 vyrobený v československém Aeru.

Vrtulník Saddáma Husajna
Zdroj: ČT24

O stroje se nyní stará deset techniků. Zatím ale dělají jenom základní opravy. Ředitel muzea plukovník Tálib Fadel se proto nejvíc těší, až se expozice otevře veřejnosti. „Chceme to otevřít pro všechny civilisty i pro školy,“ řekl ČT.

Iráčané chtějí mít v muzeu přes 40 historických letadel. „Bezpečnostní situace se zlepšuje. Chceme proto přivézt další letadla z různých základen,“ dodal Fadel. Expozici plánuje otevřít během dvou let.

S jejím otevřením budou pomáhat i čeští vojenští historici. „Jak metodicky, tak případně i restaurátorským počinem při znovuobnovení letounů do vystavovatelného stavu,“ upřesnil ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek.