Sobotka nechce přibližovat ČSSD Zemanovi, recept proti ANO vidí jinde

ČSSD pod vedením Bohuslava Sobotky se nebude názorově přibližovat Miloši Zemanovi. Sobotka to řekl v rozhovoru pro Právo. Prezident republiky, který býval předsedou sociální demokracie, se podle současného šéfa strany levicovým myšlenkám vzdaluje.

Zatímco první místopředseda ČSSD Milan Chovanec by chtěl, aby strana výslovně podpořila současného prezidenta Miloše Zemana, pokud bude funkci obhajovat, předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka je zdrženlivější. O podpoře prezidentských kandidátů se zatím bavit nechce, za klíčovou považuje přípravu na volby do Poslanecké sněmovny v příštím roce.

Je však přesvědčen, že hlava státu se „sociálnědemokratickým postojům spíše vzdaluje“. To je také důvod, proč by se k němu ČSSD podle jejího současného předsedy neměla přiklánět. „Nemyslím, že bychom příklonem k názorům Miloše Zemana mohli získávat nové voliče. Koneckonců i výsledky lidí, kteří se hodně identifikovali s Milošem Zemanem, ať už v krajských, nebo senátních volbách, nejsou takové, aby to byl signál, že tudy by se měla ČSSD ubírat. Nejsem pro cesty časem, vracení se zpátky. Je potřeba se podívat dopředu,“ řekl Právu Bohuslav Sobotka.

Miloš Zeman jako prezident republiky není hlavním Sobotkovým politickým rivalem. Jako takového vnímá předseda ČSSD a premiér spíše svého vládního místopředsedu a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Aby s ním mohla sociální demokracie držet krok, chce Bohuslav Sobotka hledat nové voliče ve velkých městech a zaměiřt se na témata, „která se zdají být okrajová, jako je ochrana životního prostředí nebo kultura“.

V průzkumech stranických preferencí Babišovo hnutí dlouhodobě vede a ČSSD na ně ve volebních modelech výrazně ztrácí. Bohuslav Sobotka je však přesvědčen, že sociální demokracie může ANO úspěšně čelit. Za důkaz považuje i výsledky letošních krajských a senátních voleb – jakkoli ČSSD ve většině krajů dostala méně hlasů než ANO. Pro Sobotku je však zásadní, že ANO většinou nevyhrálo drtivě a ČSSD za ním často zaostala jen o pár procentních bodů. „Rozdíl mezi námi a hnutím ANO v krajských volbách nebyl velký. Ve druhém kole senátních voleb hnutí ANO příliš neuspělo. Ukazuje se, že se ANO dá porazit,“ podotkl.

Do sněmovních voleb chce Sobotka sociální demokracii vést stejně jako v roce 2013. K tomu bude muset obhájit předsednický post na březnovém sjezdu. V rozhovoru pro Právo potvrdil, že se na obhajobu chystá. Pokud uspěje, mohl by také začít pomýšlet na vyrovnání polistopadového „rekordu“ ve vedení ČSSD. Dosud nejdéle sloužícím předsedou byl Miloš Zeman, který byl v čele strany osm let. Sobotka řídí stranu šestým rokem.