Platy mají růst ve všech nemocnicích zřizovaných kraji

Na zvýšení mezd ve zdravotnictví od ledna o deset procent by měli dosáhnout i zaměstnanci krajských nemocnic. Zajistit to má dohoda, kterou ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uzavřel s Asociací krajů. Úhradová vyhláška, kterou ministerstvo připravuje na příští rok, bude podle něj pro nemocniční sektor znamenat navýšení financí o sedm miliard korun, což je šestiprocentní růst. Na navýšení platů to bude stačit, uvedl ministr.

 „Pomalu dokončujeme finální návrh vyhlášky, růst platů je bohatě zajištěn a pro nemocnice je zajištěn i prostor pro rozvoj léčebných metod,“ řekl Němeček. Prioritou je podle něj zajištění personálních potřeb nemocnic. Nemocnice v regionech se ale podle ministra dostanou i k financím na investice. „Státní rozpočet nám to umožňuje a jsme připraveni podporovat vedle státních nemocnic i regionální nemocnice,“ dodal Němeček.

Vláda schválila růst platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví o deset procent od 1. ledna 2017 minulý týden. Opatření má pomoct udržet mladé lékaře a sestry v Česku. Kraje se v memorandu zavázaly, že mzdy se zvýší ve všech jimi zřizovaných zdravotnických zařízeních, tedy nejen v příspěvkových organizacích.

Ministerstvo pak má zajistit finance na navýšení v úhradové vyhlášce. Platit bude také mzdy v zařízeních, která spadají pod něj, to jsou například fakultní nemocnice a psychiatrické léčebny. 

Karlovarská krajská nemocnice
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Kraje podle šéfa asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) zřizují 67 nemocnic a 31 z nich má formu příspěvkových organizací, tam automaticky platí tarifní tabulky. Zbývajících 36 má formu obchodních společností, tři z nich jsou společnosti s ručením omezeným. I tam mají kraje v souladu s memorandem zajistit navýšení platů, jako by šlo o příspěvkové organizace.

Dohoda s kraji má zajistit stejný postup při odměňování zdravotnických pracovníků ve všech veřejných nemocnicích. Připravovanou vyhlášku ale kritizuje Asociace českých a moravských nemocnic, podle ní navýšení úhrad nebude stačit.

Lékařská komora představí svůj návrh řešení krize českého zdravotnictví

Mimořádný sjezd České lékařské komory (ČLK) se bude ve čtvrtek zabývat návrhem krizového plánu, který by měl řešit aktuální problémy tuzemského zdravotnictví. Návrhy řešení, které by měly zajistit více peněz ve zdravotnictví a jejich spravedlivé rozdělování či reformu vzdělávání lékařů a sester, na sjezdu představí prezident komory Milan Kubek.

Komora na jaře vyzvala vládu, aby řešila problémy českého zdravotnictví. Podle Kubka se ale od té doby nic nestalo. „Naše zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno, trpí zoufalým nedostatkem kvalifikovaného personálu a zdravotní péče je ve většině nemocnic zajišťována pouze díky soustavnému porušování zákoníku práce,“ prohlásil Kubek.

Česká lékařská komora
Zdroj: ČT24

Komora žádá mimo jiné navýšení peněz, které putují do zdravotnictví, a jejich spravedlivé rozdělování. Více peněz by podle komory mohlo přinést například zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol či pravidelné valorizace plateb za státní pojištěnce. Valorizace prosazuje i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), proti je ale ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babiš: Lékaři svými požadavky ohrožují udržitelnost zdravotnictví

Podle šéfa hnutí ANO ohrožuje Česká lékařská komora svými požadavky na zvyšování plateb za státní pojištěnce udržitelnost celého systému. Babiš to uvedl v dopise, který zaslal prezidentovi ČLK Milanu Kubkovi. Čtvrtečního mimořádného sjezdu této organizace se vicepremiér kvůli svému dlouhodobě plánovanému programu nezúčastní.

Slovenské a české výdaje na zdravotnictví
Zdroj: ČT24

Podle ministra financí krizový plán ze strany ČLK nepomůže. „Vámi požadované miliardy navíc za tzv. státní pojištěnce, tedy z peněz všech daňových poplatníků, nejsou skutečným lékem na problémy českého zdravotnictví, ale pouze placebem, které nebude mít bez systémových změn žádný dlouhodobý efekt,“ napsal Babiš.

Rovněž připomněl, že příjmy veřejného zdravotního pojištění v posledních letech rostou a v příštím roce dosáhnou 274 miliard korun. Výdaje na zdravotnictví tvoří podle Babiše 7,6 procenta HDP, což je podle něj nejvíce v novodobé historii ČR. „Není a nemůže být tedy v žádném případě pravdou, že zdravotnictví je katastrofálně podfinancované,“ konstatoval.