Předsedkyně ÚOOÚ: Bez soukromí bychom se vyvíjeli nezdravě

Předsedkyně ÚOOÚ: Bez soukromí bychom se vyvíjeli nezdravě (zdroj: ČT24)

Ztráta soukromí je podle předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Ivany Janů nutné zlo, které s sebou nese výpočetní technika. Veřejnost dnes podle jejích slov nemá žádnou jistotu, jelikož kameru v telefonu má v současné době téměř každý. Na kontroly prý nemá úřad žádnou kapacitu.

„Soukromí se úplně proměnilo. Dnes už nepomohou zavřené dveře, nepomohou mříže v oknech. Sledování našeho soukromí vchází do domu po drátech a vlnách,“ uvedla Janů. Nové technologie podle ní mohou být lákavé, ale platíme za ně vysokou cenu.

„Když si vezmeme inteligentní koupelny, které vás zváží a změří, inteligentní ledničky, které vám řeknou, co máte kdy nakoupit, to všechno pracuje s daty, která se někam odesílají a někde se shromažďují,“ varuje Janů.

Soukromí je přitom podle ní jedna z nejdůležitějších věcí v životě. „Bez soukromí nemůžeme existovat. Vyvíjeli bychom se nezdravě,“ řekla.

Osobními údaji bude nově i IP adresa a cookies

V pořadu Otázky Václava Moravce se předsedkyně ÚOOÚ vyjádřila také k problematice kyberbezpečnosti. Nově budou podle nařízení Evropské unie o ochraně údajů osobními údaji také IP adresa a takzvané cookies, tedy data, která putují mezi počítačem a serverem, na který se připojuje. S tím Janů souhlasí. „Data o chování uživatele na internetu jsou dle mého názoru osobními údaji,“ uvedla. Nařízení má v Česku platit nejpozději od května 2018.

Upozornila také na fakt, že lidé mají i takzvané právo být zapomenut. „Uživatel může požadovat o vymazání nebo opravu svých osobních údajů,“ řekla Janů. Právo podle ní vychází z rozsudku Evropského soudního dvora. „Soud se tehdy zabýval nalezením spravedlivé rovnováhy mezi tím, kdo je na internetu a chce informace, a právem na ochranu soukromí,“ doplnila.

Zatím však o takové vymazání dat mnoho lidí v Česku nezažádalo. „Myslím, že ten rozsudek u nás není příliš známý,“ vysvětlila.