Z Persea vylétnou stovky meteorů, pozorování by mohlo přát i počasí

Na obloze se už od poloviny července častěji objevují „padající hvězdy“. Koncem druhého srpnového týdne vyvrcholí aktivita nejznámějšího meteorického roje Perseid. Jev bude provázet seskupení dorůstajícího Měsíce, planet Mars a Saturn a jasné hvězdy.

Chcete se podělit o své fotografie nebo videa? Pošlete nám je na e-mail robert.klos@ceskatelevize.cz nebo prostřednictvím aplikace iReportér.  

Vůbec nejlépe pozorovatelný bude meteorický roj hned během dvou nocí – ze čtvrtka na pátek 11. a 12. srpna a z pátku na sobotu 12. a 13. srpna. Když lidé vyrazí za město, kde není tolik osvětlená obloha, mohou po tyto noci v době mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní spatřit podle agentury NASA za perfektních podmínek až dvě stě meteorů za hodinu. 

Astronomové doporučují pozorování s dobrým výhledem na souhvězdí Persea, kde mají meteory radiant, což je místo, odkud jakoby vylétají. Není ani potřeba žádný dalekohled, meteory je možné spatřit pouhým okem. Úkaz je podle odborníků nejlepší sledovat vleže například ve spacáku nebo na lehátku.

Souhvězdí Persea najdete poblíž Velkého vozu a Kasiopeji
Zdroj: Space.com

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu by mělo být ve čtvrtek v odpoledních hodinách polojasno a mezi mraky by tak Perseidy měly být pozorovatelné. V pátek odpoledne by mělo být oblačno. „Vypadá to nadějně. V noci by se mělo vyjasňovat a meteorické roje tak budou v oblastech bez světelného znečištění velmi dobře pozorovatelné,“ uvedl meteorolog ČT Pavel Karas.

Na stránkách space.com bude možné sledovat záběry ze čtyř různých teleskopů: z Kanárských ostrovů, USA, Velké Británie a Kanady. 

Původcem Perseid je rozpadlá kometa Swift-Tuttle, která byla objevena v roce 1862 a ve své dráze zanechává prachové částečky. Když se dráha Země zkříží s dráhou komety, částečky kometárního prachu vletí vysokou rychlostí do zemské atmosféry, třením o vzduch se zahřívají a vzplanou. Tak vznikají jasné světelné čáry na obloze – meteory.

  • Nejstarší informace o pozorování Perseid pocházejí z roku 36 z Číny, podobné zprávy jsou i z Japonska a Koreje. První známé pozorování v Evropě pochází z roku 811. Římané si podle některých zdrojů představovali Perseidy jako ejakulaci boha Priapa.
  • V roce 1762 objevil holandský přírodovědec Pieter van Musschenbroeck, že se zvýšená meteorická aktivita opakuje každý rok. V roce 1835 uveřejnil belgický astronom Adolphe Quetelet zprávu o roji „vylétajícím“ ze souhvězdí Persea. Jako první upozornil na shodu drah Perseid a komety 109P/Swift-Tuttle v roce 1861 italský astronom Giovanni Schiaparelli.

Perseidám se lidově říká padající hvězdy nebo slzy svatého Vavřince, který má svátek 10. srpna. Vavřinec byl římský klerik, který byl umučen v roce 258 při pronásledování křesťanů. Zaživa byl upečen za to, že odmítl vydat císaři církevní poklady a místo toho je rozdal chudým. Za svatého ho mají katolíci, pravoslavní a některé větve anglikánské a luteránské církve.

Kromě roje meteorů budou lidé letos v tuto dobu moci sledovat i setkání
dorůstajícího Měsíce s planetami Mars a Saturn. Úkaz doplní jasná rudá hvězda Antares v souhvězdí Štíra. Za soumraku nízko nad západním obzorem bude například dobře viditelná planeta Jupiter.