Českem se přehnaly bouřky a dál prší. Ve čtvrtek bude 16 stupňů

Českem se v noci na úterý přehnaly bouřky. Silný déšť zasáhl večer pomezí Vysočiny a jižní Moravy, ale také Bruntálsko a Opavsko. Chladnější deštivé počasí bude panovat i v příštích dnech, naopak víkend by měl být jasný s příjemnými teplotami kolem 25 stupňů.

 „Chladný bude celý týden, i ve středu čekáme zataženo až oblačno, teploty kolem dvaceti stupňů, déšť a ojediněle bouřky,“ uvedl meteorolog ČT Vladimír Pískala. Nejchladněji bude podle něj ve čtvrtek, kdy se budou teploty pohybovat kolem šestnácti stupňů.

Víkend by naopak mohl být vydařený. „Očekáváme jasno nebo polojasno a teploty až k pětadvaceti stupňům,“ řekl Pískala.

iReportér: Po bouřce se zakalila voda v potoku (zdroj: Tomáš Novosad)

Hasiči odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu

Přes noc na úterý kvůli bouřkám spadlo několik stromů. U Hluboké u Borovan na Českobudějovicku havaroval v noci na úterý vlak, který do jednoho ze spadlých stromů narazil. Nikdo nebyl zraněn.

iReportér: Ranní bouřka v Halenkově (zdroj: Tomáš Novosad)

Podle počtu zásahů však nebyla noc nijak extrémní. „Hasiči odklízeli spadané stromy v Hluboké nad Vltavou, Petrově Dvoře, v Lašovicích a na Jindřichohradecku v Samosolech, Kardašově Řečici, Žďáře a Halámkách,“ uvedla mluvčí hasičských záchranných sborů Vendula Matějů.

Hasiči také odčerpávali vodu u nájezdu na dálnici D1 u Fulneku na Novojičínsku. „Po odčerpání vody hasiči odstraňovali nejméně deset centimetrů vysokou vrstvu bahna a nakonec silnici umyli vodu z cisterny,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Dálniční nájezd byl z jedné strany téměř na hodinu uzavřen. 

Bouře shazovala stromy na auta i na domy

V Dolní Olešnici na Trutnovsku hasiči museli provizorně zakrývat střechu budovy. V Chotěvicích vítr strhl střechu drážního domku a na železniční trať tam napadalo několik stromů. Na trati byl v té době motorový vlak, který stihl zabrzdit a do překážky na trati nenarazil.

V Lamperticích hasiči pomáhali s odstraněním spadlé střešní krytiny a konstrukce střechy. Spadlé stromy likvidovali i v Hostinném, Bernarticích či v Dolní Olešnici, kde se rozlomila vzrostlá lípa. V Křenově dva stromy zatarasily příjezdovou cestu k dětskému táboru.

Na Jičínsku hasiči odstraňovali popadané stromy ze silnic v Samšině, Ohařicích a Bělé u Pecky. V Jičíně v Revoluční ulici spadl strom na rodinný dům, v ulici Kosmonautů spadla část smrku na zaparkované osobní auto. Ve Štikově hasiči řešili spadlé dráty elektrického vedení.