Poslanci o okolnostech privatizace OKD nejednali. Koalice prosadila jiné body

Plánovaná diskuse o okolnostech privatizace OKD nakonec ve sněmovně neproběhla. Poslanci sice minulý týden tento bod zařadili na čtvrteční program, koalice ale před něj prosadila jiné návrhy. Na projednání privatizace OKD tak už nezbyl čas.

Jednání o OKD vytlačily tři zákony týkající se zemědělství a zákon o odškodnění za ztrátu zaměstnání z politických důvodů v letech 1948 až 1989 bývalým vojákům z povolání. Jejich zařazení na program navrhli poslanci Jiří Mihola (KDU-ČSL) a Antonín Seďa (ČSSD), které hlasy podpořila vládní koalice. 

O privatizaci OKD měli poslanci debatovat na návrh Úsvitu, podle kterého byla nevýhodná. Místopředseda strany Marek Černoch před jednáním řekl, že si nedovede představit, že by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nenesl za privatizaci politickou odpovědnost. O prodeji podílu státu v OKD rozhodla v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD), ve které byl Sobotka ministrem financí. 

Úsvit sbírá podpisy pro mimořádnou schůzi

Černoch viní jiné sněmovní strany ze zdržovací taktiky. „Udělaly všechno pro to, aby se na bod nedostalo,“ řekl. Úsvit podle něj sbírá podpisy pro svolání mimořádné sněmovní schůze k OKD a ke zřízení vyšetřovací komise. Předseda klubu ČSSD Roman Sklenák to odmítl s tím, že o zdržování se mluvit nedá. Zákony, které uváděl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) byly podle něj důležité.

Na OKD nyní vyhlásil soud úpadek. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty ani sedm miliard. Do insolvenčního řízení se už přihlásilo 50 věřitelů, kteří po OKD chtějí více než deset miliard korun. 

Zaměstnanci OKD se bojí o květnové platy

Vláda už několik měsíců hledá plán, jak pomoci zaměstnancům, kterým hrozí rozsáhlé propouštění. Část z nich by mohla jít do předčasného důchodu. Část by se rekvalifikovala na jiné technické profese.

Zaměstnance ale nyní nejvíce zajímá, zda bude mít podnik na vyplacení mezd za květen v plné výši. Jasno by mělo být na přelomu tohoto a příštího týdne. Vedení společnosti spolu s insolvenčním správcem chce odeslat předsedovi vlády dopis s žádostí o pomoc při úvěrovém financování.