Hasiči dostanou novou techniku i lepší platy, slíbil Sobotka

Více peněz na platy i technické vybavení. V Den českých hasičů, kterým je 4. květen, slíbil premiér Bohuslav Sobotka hasičům zlepšení podmínek a vyšší investice. V Praze složilo svou přísahu 250 nových profesionálů z celé České republiky a v podvečer sloužil kardinál Dominik Duka v katedrále svatého Víta mši za hasiče, kteří při své službě přišli o život.

Kromě investic a zvýšení platů profesionálům slíbil premiér větší podporu i dobrovolným hasičům. Nejvíc potřebují peníze na opravu zbrojnic, které už na mnoha místech dosluhují.

„Vláda musí investovat do zlepšení techniky, do zlepšení podmínek nejen profesionálních, ale také všech dobrovolných hasičů,“ slíbil Sobotka. Jak poznamenal generální ředitel Hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, část techniky už zastarává a je za dobou své životnosti. „Abychom udrželi akceschopnost, je nutné ji obnovit,“ dodal.

Hasiči by také měli dostat víc peněz na platy. Loni v listopadu jim vláda přidala tři procenta. Další zvýšení je čeká v příštím roce. Zatím ale není jasné o kolik.

Lepší plat by mohl motivovat nové zájemce o povolání profesionálního hasiče. Podle ředitele Drahoslava Ryby by totiž hasičský sbor potřeboval asi o osm set více nováčků. Hlavně k výjezdům do terénu.

Dobrovolní mají techniku i padesát let starou

V podstatě stejnou práci jako jejich profesionální kolegové mají dobrovolní hasiči. Často ale s technikou starou padesát i více let.

Například při jednom z největších letošních požárů na Karlovarsku by se profesionální hasiči bez dobrovolných neobešli. Hořela skladovací hala v opuštěném průmyslovém areálu a na místě nebylo dost zdrojů vody. Dobrovolníci z obce Kyselky byli proto určeni k dopravě vody z okolí.

„Především u větších požárů si nedokážeme představit vedení zásahu bez pomoci dobrovolných jednotek,“ uvedl mluvčí hasičů Karlovarského kraje Martin Kasal. Auto hasičů v Kyselce je přitom zhruba čtyřicet let staré, a přesto stále jezdí k ostrým zásahům.

Jedno z nejstarších aut v regionu mají hasiči v Krásně. Je jím Praga V3S z roku 1956, která stále pomáhá u požárů. Když s ní jednotka jede do náročnějšího terénu, vždy po návratu musí něco opravovat. Ovšem není tomu tak všude. Výjimkou jsou například dobrovolní hasiči z Litultovic na Opavsku, kteří moderní vybavení získali od profesionálů z Opavy.

Dobrovolných sborů je v Česku téměř osm tisíc a v nich přes 350 tisíc lidí. Číslo ale zahrnuje například i děti. Aktivně činných dobrovolníků je něco přes šedesát dva tisíc.