Stíhání firem kvůli IT zakázkám policii nevyšlo. Žalobci obvinění zrušili

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo některá trestní stíhání v rozsáhlé kauze údajně zmanipulovaných zakázek na informační systémy. V kauze bylo obviněno dvacet lidí a osm firem. Stíhání všech firem a tří lidí žalobci zrušili úplně. U deseti lidí bylo stíhání zrušeno částečně, u sedmi byly stížnosti proti stíhání naopak zamítnuty.

NSZ rozhodlo na základě stížností obviněných, které si podali loni na podzim. „Usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání jsou zčásti nezákonná a nedůvodná, neboť nebyly splněny formální a v některých případech ani věcné podmínky opravňující k zahájení trestního stíhání,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Podle dozorujících žalobců může být věc u zrušených obvinění odložena, ale mohou být také znovu obviněni ve stejné či jiné právní kvalifikaci. „U zrušujících částí NSZ policejnímu orgánu uložil, aby znovu jednal a rozhodl,“ řekl žalobce z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Martin Brzobohatý. Jména obviněných nechtějí žalobci komentovat.

11 zakázek a dotace 438 milionů

Případ se týká zadávání veřejných zakázek v oblasti informačních technologií ve státní správě. Šlo mimo jiné o dotace na vybudování datových sítí, zajištění přenosu dat, jejich zabezpečení a elektronizaci služeb radnic.

Obvinění podle policie manipulovali s 11 veřejnými zakázkami v celkové výši dotací 438 milionů korun. Tendry měly být z Integrovaného operačního programu ministerstva vnitra, který rozděluje peníze z evropských fondů a dotuje mimo jiné zavádění a rozvoj informačních technologií ve veřejné správě, například na radnicích. 

Vyšetřované IT společnosti
Zdroj: Echo24.cz

Mezi vyšetřovanými firmami byla ostravská společnost AutoCont, která se podílela na projektu Internet do škol, za který stát zaplatil zhruba dvě miliardy korun. Stíhání se týkalo také firem Mois, Gordic, Merit Group, A-Scan, Eunice Consultin a rovněž telekomunikační společnosti Telefónica O2.

Případem se zabýval ostravský policejní útvar pro boj s organizovaným zločinem. Prověřování začalo v roce 2012. Trestná činnost se má týkat let 2009 až 2014.

Obvinění souvisí se zátahem protikorupční policie z předloňského září. Policisté byli například na radnicích v Olomouci, Přerově a ve Zlíně i v sídle olomoucké firmy Tesco SW. Policejní akce se týkala také hejtmanství ve Zlíně a Olomouci.