Průzkum pro ČT: Třetina lidí považuje Čapí hnízdo za podvod

Události ČT: Výsledky bleskového průzkumu o kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

Téměř třetina lidí, kteří alespoň zběžně znají kauzu Čapí hnízdo, považuje přidělení dotací za podvod a porušení zákonů, které se musí vyšetřit. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu pro Českou televizi, který provedly agentury Median a STEM/MARK.

Dalších 36 procent respondentů, kteří mají o kauze povrchní informace, má naopak za to, že nešlo o podvod, ale o nemorální chování a využití skulin v zákoně. Čtvrtina lidí pak kauzu vnímá jako pouhou kampaň, jejímž účelem je diskreditace osoby ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Přísněji se ke kauze staví lidé, kteří vědí, o co v Čapím hnízdě jde. Za podvod to považuje 36 procent lidí, za nemorální chování 41 procent. Jenom necelá pětina mluví o kampani proti Babišovi.

Interpretace kauzy Čapí hnízdo
Zdroj: STEM/MARK / Median

Obecně je nicméně znalost kauzy Čapí hnízdo omezená. Jen 39 procent respondentů ví, o co v ní konkrétně běží, nebo ji detailně sleduje. Dalších 53 procent dotázaných ví, že je spojena s Andrejem Babišem. Nejvíc informovaní jsou vysokoškoláci a Pražané.

Znalost kauzy Čapí hnízdo
Zdroj: STEM/MARK / Median

Drtivá většina, přes devadesát procent respondentů, si myslí, že by měl Andrej Babiš umožnit vyšetřování kauzy a nezasahovat do něj. Detailní vysvětlení na schůzi sněmovny očekávalo 84 procent oslovených.

S dalšími možnými postupy ministra, mezi které patří vrácení peněz z dotace nebo rezignace v případě, že nevyvrátí podezření, souhlasí okolo šedesáti procent lidí. 

Jak by se měl zachovat Andrej Babiš
Zdroj: STEM/MARK / Median

Skoro stejné množství si přitom myslí, že šéf ANO by se měl bránit mediální kampani. Část respondentů totiž nevylučuje Babišovo pochybení či vinu, ale souhlasí i s tím, že kauza je využívána pro jeho poškození. Jen minimum lidí souhlasí s tím, aby Andrej Babiš přerušil spolupráci s koaličními partnery, pokud by tlačili na vyšetřování. 

Průzkum provedly agentury Median a STEM/MARK ve dnech 21. a 22. března na reprezentativním vzorku dospělé populace 1014 respondentů.

Interpretace kauzy Čapí hnízdo
Zdroj: STEM/MARK / Median

Společnost Čapí hnízdo patřila do konce roku 2007 do Babišova holdingu Agrofert. Aby dosáhla na dotaci, přešla na anonymní formu vlastnictví a jako malá společnost díky tomu získala 50 milionů korun, na které by jako firma z Agrofertu nedosáhla.

Po pěti letech, kdy musela společnost dodržovat dotační podmínky, se vrátila zpět do Babišova koncernu. Někteří opoziční politici postup vnímají jako dotační podvod, případně účelové jednání. Kauzu vyšetřuje policie i Evropský úřad proti podvodům (OLAF).