Noc pozve do Česka studenou frontu, teploty srazí jen na chvíli

České hory se mohou těšit na krátkodobé ochlazení a s ním i na přísun nového sněhu. V noci na středu srazí teploty studená fronta, ve čtvrtek by se vločky mohly objevit i ve výškách nad 400 metrů. Už o víkendu očekávají meteorologové výrazné oteplení.

Na Luční boudě sice v úterý ráno leželo 46 centimetrů sněhu, ale kromě hřebenů zůstávalo na horách většinou mezi pěti a patnácti centimetry pokrývky. Nedostatek sněhu trápí například Krušné hory, které hostí tisíce školáků na jarních prázdninách.

Teploměry na stanici v Šindelové zaznamenaly nejvyšší hodnoty na startu jarních prázdnin od roku 2004. „Teplota tehdy byla 9,2 stupně Celsia, což je o pouhé dvě desetiny více než dosáhla teplota včera,“ dodává spolupracovník ČHMÚ z Šindelové Rudolf Kovařík. Změnu ovšem slibuje noc z úterý na středu.

počasí
Zdroj: ČT24

Dvě sněžné noci pro české hory

Podle předpovědi meteorologů přejde přes české území směrem k jihovýchodu studená fronta a za ní bude od severozápadu proudit chladný vzduch. Do rána by tak měly na západních kopcích přibýt dva a jinde i tři centimetry nového sněhu. Ochlazování bude pokračovat i během dne. Nejvyšší denní teploty se ve středu vyšplhají na 4 až 8 stupňů Celsia, a například v Ostravě tak bude zřejmě po půlnoci tepleji než zítra odpoledne.

Ještě víc, až sedm centimetrů sněhu, se na horách čeká v noci na čtvrtek, přičemž tenká vrstva by se ve čtvrtek ráno mohla objevit už v polohách od 400 metrů nad mořem; sníh ale může doprovázet déšť. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat v rozmezí 2 až 6 stupňů.

Na severovýchodě republiky může sněžení nad 400 metry přetrvávat i v pátek. O víkendu se ale teploty s největší pravděpodobností vrátí k dvojciferným číslům, a v nížinách tak bude i deset stupňů. Relativně teplý by měl být i příští týden a až ve druhé polovině měsíce dávají modely naději na návrat k zimnímu počasí s denními teplotami jen těsně nad nulou.