Lidé s pozitivním Rh a různými rodiči jsou zdravější, zjistili čeští vědci

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy prokázali, že krevní Rh faktor souvisí s odolností proti nemocem. Odolní jsou proti nim lidé, kteří jsou Rh pozitivní a současně mají jednoho rodiče pozitivního a druhého negativního – tzv. Rh pozitivní heterozygoti. Lidé s negativním Rh faktorem potom častěji trpí nemocemi srdce a cév či některými typy rakoviny, zatímco lidé s pozitivním Rh faktorem zase více trpí neuropsychiatrickými onemocněními. Podle vedoucího výzkumného týmu Jaroslava Flegra se na Přírodovědecké fakultě podařilo rozlušit 80 let starou hádanku.

Získání dat pro výzkum nebylo podle Jaroslava Flegra obtížné. „Jsou dostupná na stránkách Světové zdravotnické organizace (WHO) a příslušnou analýzu zvládne i student za pár hodin,“ uvedl a podivil se nad tím, že se do podobné práce zatím nikdo nepustil.

Z informací WHO a dalších dat vyplývá, že v zemích, kde převažují lidé s negativním Rh faktorem, se častěji vyskytují určité druhy onemocnění jako nemoci srdce a cév a méně neuropsychiatrických onemocnění. „V zemích, kde je hodně Rh pozitivních heterozygotů, což jsou lidé nesoucí jednu kopii genu pro Rh pozitivitu a jednu pro Rh negativitu, je to naopak,“ dodal Jaroslav Flegr.

Odolnost Rh pozitivních heterozygotů ukazovala již minulost. V době před nástupem moderní medicíny, takové děti často umíraly na chudokrevnost, ale pokud přežily, byly ve srovnání s Rh negativními vrstevníky odolnější.

Výsledek výzkumu na Karlově univerzitě – který publikoval odborný časopis Plos One – označil vedoucí týmu za odpověď na hádanku starou 80 let. Dodal však, že se vzápětí objevily další otázky. Především zatím není zřejmé, proč jsou mezi lidmi s různým Rh faktorem takové rozdíly.