Tlak vzduchu je velmi nízký, hrozí kolapsy i otrava kvůli netáhnoucímu komínu

UDÁLOSTI: Tlak vzduchu se blíží nejnižším naměřeným hodnotám (zdroj: ČT24)

Lidé jsou podráždění, unavení, bolí je hlava, špatně se jim dýchá a mají psychické problémy. Velké potíže s sebou přináší mimořádně nízký tlak vzduchu, který na západě Čech v posledních deseti dnech zlomil pětiletý rekord. Kromě zdravotních a psychických problémů, které přímo souvisejí s tlakem, také přibývá otrav kvůli špatnému tahu komínů.

Na meteorologické stanici v Šindelové zaznamenávají přístroje velmi nízké hodnoty tlaku od Nového roku. Minulé pondělí byl tlak nejnižší za posledních pět let. Nyní jsou podle spolupracovníka ČHMÚ Rudolfa Kovaříka hodnoty na dvouletém minimu. 

Že výrazně poklesl tlak vzduchu, dobře vědí záchranáři. Mají proto více práce. Karlovarská krajská záchranka vyjíždí denně až k deseti kolapsům lidí, kterým se z nízkého tlaku udělalo špatně. „Někdo ztratí na několik vteřin vědomí nebo si nepamatuje, co se stalo. Může upadnout, může se zranit,“ shrnula lékařka karlovarské záchranné služby Adriana Kotrchová.

Potíže mají především starší lidé, chůze i jiná činnost je nebývale namáhá a špatně se jim dýchá. „Když doma něco dělám, luxuju, zadýchám se. Musím si sednout,“ přiblížila obyvatelka Karlových Varů Magdalena Kubernátová.

Nízký tlak ale nemá na zdraví pouze přímý vliv, hrozí i nepřímo. V takových podmínkách špatně táhnou komíny či zhasínají karmy. V místnostech se potom mohou nahromadit plyny a lidem hrozí otravy. Podle servisního technika Pavla Křítka ale otrava hrozí především lidem, kteří své spotřebiče zanedbávají. Doporučil řádné kontroly komínů a zachování přísunu vzduchu ke spotřebičům.

Tlak vzduchu by měl začít stoupat o víkendu. Do té doby lékaři lidem citlivým na změny tlaku radí vyhnout se námaze a pravidelně odpočívat.