Chovanec o hacknutí Sobotkova mailu: Původce půjde dopátrat jen složitě

Napadení soukromého e-mailu předsedy vlády Bohuslava Sobotky proběhlo velice sofistikovaným způsobem a nebude snadné dopátrat jeho původce. Během návštěvy Královéhradeckého kraje to prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Obsah Sobotkova e-mailu v týdnu zveřejnil krajně neonacistický web White Media.

„Pokud se na vás zaměří sofistikovaný hackerský útok, šance se ubránit je velmi malá,“ prohlásil Chovanec s tím, že na soukromí má právo každý politik. „Útok je podle všeho velmi sofistikovaný, byl veden sofistikovaným způsobem a bude velmi složité v dnešním právním prostředí se dopátrat původce,“ dodal.

Případ vyšetřuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který se mimo jiné zabývá kriminalitou na internetu. Podle Chovance měli policisté do Sobotkova mailu přístup už 23. prosince, kdy hackeři napadli premiérův twitterový účet.

„Předpokládám, že už tehdy zabezpečila veškeré informace, které tam byly dosažitelné,“ konstatoval ministr vnitra. Server neovlivni.cz ve středu uvedl, že jednou z hlavních policejních verzí je ta, že hackerský útok byl proveden na objednávku.

Internetové stránky White Media jsou umístěny v USA, což může mít podle odborníků za cíl ztížit dohledání jeho provozovatelů. Dokládá to i zkušenosti bývalého ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD), kterému se stejná skupina do mailu nabourala v minulosti; hackery zažaloval, ale policie mu sdělila, že doména je registrovaná v USA a tamní zákony je chrání. Nedalo se tak dosáhnout ani stažení stránek z internetu, uvedl.

Chovanec: Vydíratelný premiér? Nemyslím si

Po zveřejnění desítek pracovních i soukromých zpráv z premiérova e-mailového účtu začala média spekulovat o tom, zda se předseda vlády nevystavil možnosti vydírání. To ale Chovanec nepředpokládá: „Z toho, co bylo zveřejněno, jsem nenašel nic, kdy by pan premiér cokoli spáchal. Premiér nemůže být vydíratelný, protože žádné takové informace neexistují.“

Hackerským útokem se podle něj bude zabývat na svém řádném zasedání také Bezpečnostní rada státu. Národní bezpečnostní úřad by zde měl přijít s návrhem, jak podobné situace řešit.