Přejezd ve Frýdku je po nehodě bez světel. Řidiči mají stát na značce STOP

Železniční přejezd ve Frýdku-Místku je po páteční srážce kamionu s vlakem provizorně zabezepčený. Signalizační zařízení je poškozené a opravuje se. Místo varovných světel je tam značka STOP, na které musí řidiči zastavit a rozhlédnout se. Vlaky tam nyní jezdí pomaleji a před křížením troubí. Polského řidiče, který vjel na koleje na červenou, policie vyšetřuje na svobodě.

Osobní vlak narazil v pátek ráno do návěsu kamionu, jehož řidič ignoroval výstražná světla. S kabinou stihl projet, utrpěl jen lehké zranění, strojvůdci ani cestujícím se nic nestalo. Vedle zničeného návěsu byl při srážce poškozen vlak a signalizační zařízení. Technici začali v úterý s jeho opravou.

„Bezpečnost je zajištěna značkou STOP, řidiči jsou povinni před přejezdem zastavit. Bohužel, ne všichni to respektují,“ konstatoval Daniel Novák z bezpečnostního odboru Správy železniční dopravní cesty.

Signalizace má být opravená v neděli

Provizorium by mělo trvat do neděle, kdy má být světelná a zvuková signalizace opět funkční. Podle strojvůdce havarovaného vlaku Jiřího Bařiny tam mnozí řidiči riskují. „Často jsem viděl, že řidiči jezdí přes přejezd na poslední chvíli. Taková nehoda jako v pátek se tady ale ještě nestala,“ řekl.

Přejezd je bez závor. Řidiče upozorňuje na blížící se vlak jen zabezpečovací zařízení. „Závory tady sice nejsou, ale řidiči se mají řídit světly na výstražníku. Mnoho lidí vjíždí na přejezdy se závorami v době, kdy jde závora nahoru, ale světla ještě blikají, to je špatně,“ upozornil Novák.

Podobná nehoda s autobusem v roce 1988

Dodal, že podobná havárie se na tomto přejezdu stala v roce 1988. „Stiuace byla téměř identická. Jen vlak nenarazil do kamionu, ale do zadní části kloubového autobusu. Naštěstí v něm nebyli cestující, nikomu se nic nestalo. To je, myslím, to nejdůležitější,“ řekl.

Vyšetřování páteční srážky pokračuje. Řidičovu chybu potvrzuje videozáznam z kamerového systému městské policie. Je na něm vidět, že červená světla svítila skoro minutu předtím, než vjel na přejezd. Videozáznam bude zřejmě hlavním důkazem u soudu.

Soud odmítl vazební stíhání řidiče

Policie muže obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti. Hrozí mu až pět let vězení. Soud odmítl návrh policie a státního zastupitelství na uvalení vazby, takže je na svobodě. Obviněný se údajně přiznal a slíbil, že nebude mařit vyšetřování.

Policisté nyní mimo jiné čekají na zhotovení znaleckých posudků. Drážní inspekce prověřuje záznamy z vlaku i zabezpečovacího zařízení. Podle mluvčího frýdecko-místecké policie Vlastimila Starzyka by mohlo vyšetřování skončit na začátku příštího roku.

Soud s dalším polským řidičem kamionu, který ignoroval výstrahu na frekventovaném přejezdu ve Studénce a zavinil srážku s rychlíkem, má začít na konci ledna. Při nehodě zemřeli tři lidé a další utrpěli zranění. Podobné neštěstí hrozilo opět v říjnu. Tehdy řidič z Portugalska prorazil závoru a srážce na poslední chvíli zabránil.

Studénka souhlasí se zrušením přejezdu

Ministr dopravy Dan Ťok chce přejezd ve Studénce pro kamionovou i osobní dopravu zrušit. Podmínkou je vybudování nové silnice, kterou by se vyhnuly kamiony centru města. Na místě současného přejezdu má být jen podchod pro pěší a cyklisty, řidiči osobních aut by museli využívat vzdálenější nadjezd.

Vedení Studénky se tomuto řešení zpočátku bránilo. Nyní už připravují studii náhradní trasy pro kamiony. „V únoru nebo březnu by mohla být připravena studie proveditelnosti, poté by se mohla začít zpracovávat projektová dokumentace,“ uvedl starosta Studénky Lubomír Šobich. Stavbu, která by mohla začít v roce 2017, by pak měl zaplatit stát.