Soud začal tvrdě trestat exekutory, dva už přišli o funkci

Nejvyšší správní soud odvolal z funkcí dva exekutory. Jde o první podobná rozhodnutí, v minulosti soud maximálně ukládal pokuty. Ve funkci skončil Oldřich Svoboda z Hradce Králové a Ivo Nedbálek z Ostravy. Svobodu v září kárný senát potrestal za nerespektování dohledových orgánů a za průtahy. Nedbálek si rozhodnutí vyslechl v úterý, a mimo jiné kvůli vlastním vysokým dluhům.

Svoboda podle soudu nerespektoval výzvy Exekutorské komory ani předsedy Okresního soudu v Hradci Králové. K výzvám se nevyjadřoval a neposkytl ani vyžadovaný spis.

Při předávání spisu nově pověřené exekutorce se navíc dopustil více než ročních průtahů. Okresní soud mu přitom konkrétní exekuční věc odejmul právě pro předchozí průtahy.

Senát vzal v potaz i minulost exekutora, který byl v posledních pěti letech potrestán celkem čtyřikrát.

Od exekutora vymáhají dluhy exekucí

Nedbálek má podle kárného senátu potíže s dluhy, které od něj věřitelé paradoxně musejí vymáhat prostřednictvím exekucí. Jeden z neuhrazených dluhů dosahuje částky 11 milionů korun. Navíc Nedbálek údajně nespolupracoval s komorou při její dohledové činnosti.

„Situace, kdy se sám soudní exekutor opakovaně dostává do situace, kdy jeho dluhy musí věřitelé vymáhat v exekuci, je výsměchem nejen právnímu státu, ale především samotné profesi soudních exekutorů,“ uvedl předseda kárného senátu Zdeněk Kühn.

Stejně jako Svoboda navíc i Nedbálek v minulosti už opakovaně stál před kárným senátem. Potrestaný byl třikrát.